Varsói riport: a határon átjutókat csendben átcsempészik a Németországba

Varsói riport: a határon átjutókat csendben átcsempészik a Németországba

A kasszáknál sorba álló utasok a varsói Központi Pályaudvaron 2021. november 15-én, délben (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jól szervezett bandák intézik az ügyeket: összeszedik a fehérorosz határ melletti erdőkből az átjutó embereket, és intézik nekik a fuvart. Jellemzően több autó indul el, és az elsőben nincs utas, a sofőrnek csak annyi a feladata, hogy jelezze, ha rendőri ellenőrzés van valahol – erről beszéltek lapunknak Varsóban a migrációs helyzet kapcsán.

Az alaphelyzet ismert, a lengyel-fehérorosz határon igen feszült a helyzet és bár a tömegeket nem engedik be a lengyelek, azért bőven vannak, akik mégis átjutnak a határon. A Gazeta Wyborczában pár napja arról írtak: Odera-Frankfurtban, már a lengyel–német határ másik oldalán a német hatóságok egy új menekültkérelmeket-befogadó irodát nyitottak meg, és ennek kapacitása napi 400 ügy. Ezt a központot a lengyel–fehérorosz határon keresztül Németországba jutó menekültek gyorsan növekvő száma miatt hozták létre – a német szövetségi rendőrség arról számolt be, hogy az év eleje óta július végéig összesen 26, onnantól november 7-ig már 8807 „Fehéroroszországból Lengyelországon keresztül Németországba érkező illegális bevándorlót” regisztráltak. Az esetek száma az elmúlt napokban exponenciálisan nőtt: november 1–7. között a német hatóságok már 992 határátlépési kísérletet regisztráltak. Összehasonlításképpen egész augusztusban 474 ilyen eset volt, szeptemberben 1903, októberben pedig 5285.

Majd kilencezer ember nem kevés, ráadásul a fehérorosz határtól, vagyis a hírekben gyakran hallott Kuźnica faluból Odera-Frankfurtig a távolság közel 720 kilométer, és az út átvezet Varsón, tehát látni kellene őket valahol.

Lengyelország sokat tanul Magyarországtól (és fordítva) az illiberális módszerekből, ezért Varsóban kilátogattunk a főváros központi pályaudvarára, hogy kiderüljön: itt is megismétlődik-e az, ami Budapesten a Keleti pályaudvarnál volt 2015 szeptemberének elején. Akkor ugyanis a szerb–magyar határon tapasztalható migrációs krízis idején (de még a röszkei csata előtt) a hatalom úgy döntött, a budapestieknek is ki kell venniük a maguk részét a történetből, és megtiltotta, hogy útlevél nélkül jegyet lehessen vásárolni az Ausztriába tartó vonatokra. Az intézkedésnek hamar meglett az eredménye, több ezer menekült zsúfolódott össze a Keleti előtti téren hosszú napokra.

Vasárnap dél körül a varsói főpályaudvar nem mondható kihaltnak – rengeteg ember megfordul itt, de nemhogy menekültnek kinézőket, még külföldit is alig látni. Sőt, rendőr vagy katona sincs egy szál se. Munkatársunk szombat délben érkezett és a városban sehol sem látta a nyomát egyenruhások készülődésének. A reptéren annyi szokatlan volt, hogy az autókölcsönző irodáknál kitettek egy kézzel írt A4-es lapot, rajta a következő szöveggel: „A külföldi újságírók figyelmébe: A belarusz határ térséget lezárták a hatóságok, ezért oda ne béreljenek autót.”

Bár a fővárosban nem látni nyomát, a határon annál feszültebb a helyzet, a belarusz oldalon több ezren lettek túszai a nagyhatalmi sakkjátszmának, amelyből könnyen lehet patthelyzet is. És jön a hideg – vasárnap éjszaka már nulla fok alatti hőmérsékletet mértek a határ menti erdőkben. – A NATO-nak „konkrét lépéseket” kell tennie a fehérorosz határon kialakult migrációs válság megoldása érdekében – idézte a lengyel miniszterelnök vasárnapi kijelentését a PAP állami hírügynökség, hozzátéve, hogy Lengyelország, Litvánia és Lettország a szövetségi szerződés értelmében konzultációt kérhet. A NATO-szerződés 4. cikke értelmében bármelyik szövetséges kérhet konzultációt, ha úgy érzi, hogy területi integritása, politikai függetlensége vagy biztonsága veszélyben van.

Morawiecki a PAP-nak elmondta, hogy az EU vezetői további szankciókat fognak megvitatni Fehéroroszországgal szemben, beleértve a határ teljes lezárását is. Szerinte az EU-nak közösen kellene finanszíroznia egy határfalat a lengyel–belarusz határra. A határőrség szerint a migránsok utasításokat és felszerelést kapnak a fehérorosz őröktől, és újabb „nagy áttörési kísérletre” számítanak. Szombaton egy nagyjából ötven fős csoport már áttörte a határon lévő védműveket, és Sztarzyna település közelében Lengyelországba lépett – közölte vasárnap a rendőrség. A határőrség szerint mindannyiukat elfogták.