Védelempolitikai szakértő: a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni

Védelempolitikai szakértő: a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni

Rácz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz és ukrán egybehangzó tudósítások szerint az orosz haderő feladta Izjumot, a csapataik gyors ütemben vonulnak vissza kelet felé, hogy elkerüljék a bekerítést. Ha ez igaz (márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy igaz), akkor a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni – írja Facebook-bejegyzésében Rácz András védelempolitikai szakértő.

– Amikor tavasszal feladták Kijev és a többi észak-ukrajnai város (Csernyihiv, stb.) ostromát, az az ő döntésük volt. Itt viszont az ukrán ellentámadás elől menekülnek – magyarázza a szakértő. Majd hozzáteszi: továbbra is indokolt az óvatosság az optimizmusban, mert nyilvános forrásokból csak nagyon korlátozottan lehet feltérképezni a teljesen aktuális harcászati helyzetet.

– Ezzel együtt, ha Izjumot vissza tudja szerezni Ukrajna, azzal nagyon jelentősen tehermentesíti a Donbaszt is, hiszen teljesen megszűnik az orosz harapófogó északi ága. Ez tehát jelentős, hadműveleti szintű orosz vereség – szögezi le, de újfent hangsúlyozza, azt jelenleg még korai megmondani, hogy hadászati, illetve politikai következményei lesznek-e, főképp Oroszországban.

Lapunk is megírta, hogy a harctéri jelentések alapján egyre inkább úgy tűnik, az ukránok komoly siker kapujában állnak. Az elmúlt napokban nagy ellentámadásba kezdtek az északi fronton, melynek intenzitása meglepte az ukrán területeket megszálló orosz csapatokat. Minden jel arra mutat, hogy visszafoglalták a stratégiailag kulcsfontosságú Izjum és Kupjanszk városát is.