Washingtonba utazik Zelenszkij

Washingtonba utazik Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte szerdán, hogy úton van Washingtonba, hogy ott a nap folyamán Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon. Az ukrán elnök az orosz invázió február 24-i kezdete óta most először hagyta el az országát. A Fehér Ház megerősítette a találkozó létrejöttét és közölte, hogy Ukrajnának egy Patriot rakétaüteget szállít, jelentősen növelve az ország légvédelmi képességét.

A BBC hírportálja emlékeztetett, hogy kedden volt 300 napja, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Volodimir Zelenszkij a kongresszusban is felszólal, és számos kétoldalú találkozót is tart. „Úton vagyok az Egyesült Államokba, hogy megerősítsem Ukrajna ellenálló képességét és védelmi képességeit” – írta a Twitteren. Nancy Pelosi demokrata házelnök kedden levélben sürgette a kongresszus tagjait, hogy szerda este vegyenek részt az eseményen. „Kérem, legyenek jelen a demokráciára összpontosító, nagyon különleges eseményen” – írta, további részletek közlése nélkül. 

A Fehér Ház Zelenszkij látogatását megelőző tájékoztatóján megerősítette, hogy közel 2 milliárd dollár értékű új biztonsági segélycsomagot nyújt Ukrajnának és jelenleg is folyik a munka egy olyan törvényjavaslat elfogadásán, amely több mint 40 milliárd dollár többletfinanszírozást biztosítana Ukrajnának 2023-ig. Az ukrán tisztviselők már régóta kérnek nagyobb teljesítményű légvédelmi rendszereket is a nyugattól. A Patriot rakétarendszer lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy megvédje létfontosságú infrastruktúráját az orosz támadásokkal szemben. Oroszország az ukrán energiaszektort vette célba, milliókat taszítva sötétségbe.

Kedden előre be nem jelentett látogatást tett a fronton, a Donyec-medencei Bahmutnál Volodimir Zelenszkij. Az elnöki hivatal által közzétett videón a terepruhás államfő egy romos gyárépületben kitüntetéseket adott át katonáknak. Zelenszkij a harci szellem megőrzésére szólította fel a katonákat. A háború előtt 70-80 ezer lakosú Bahmutnál több mint négy hónapja dúlnak a harcok az ukrán és az orosz hadsereg között, egyre inkább kimerítve egymás erejét.

„Biztassátok a mellettetek lévőket, akik talán gyengébbek!" – mondta Zelenszkij, miközben tüzérségi tűz robaja hallatszott a távolból. „Kelet-Ukrajna a végsőkig kitart" – írta Zelenszkij a videó kisérőüzenetében a Telegramon. "Az ádáz harcokban és sok emberélet árán mindnyájunk szabadságát védik. Bahmut védői megérdemlik a legodaadóbb támogatásunkat és a legmélyebb hálánkat. Ezért vagyok ma itt. Emberfeletti teljesítményt nyújtanak. Ők a mi erőnk és a mi hőseink" – tette hozzá.