Közös nevező

Közös nevező

Egressy Zoltán (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mi Molnár Ferenc Pál utcai fiúinak a grund, a hetvenes–nyolcvanas évek fiataljainak pedig a panelek játszótere volt, az a mai fiatalok sokaságának talán az a hely lehet, ahol szabadon gördeszkázhatnak. Világmegváltó gondolatok, találkozások, szerelmek és elválások helyszíne egy ilyen tér, az ide tartozó fi atalok pedig olyan zárt közeget alkotnak, mely sokszor nagyobb biztonságot ad, mint a család. Egressy Zoltán első ifjúsági regényének főhősei is gördeszkás fiatalok – Lecsó, Pati, Buckó –, akik egy bérházak közé szorult kicsi téren találnak otthonra, megjelenésük azonban felbőszíti a csendes magányba burkolódzó időseket. A gyerekeknek nem elég megküzdeniük a kamaszkor adta nehézségekkel, de Tücsi bácsi és Pölö néni nyugalomért folytatott háborúskodásával is szembe kell nézniük. Nem beszélve egy csapat lány váratlan felbukkanásáról, akik minden szempontból felbolygatják a fiúk életét.

A fiatalok és az idősek közötti feloldhatatlannak tűnő ellentét adja A virágot jelentő deszkák konfliktusát. Bár két egymástól távol eső generáció feszül egymásnak Egressy Zoltán történetében, mégis sokkal több a közös vonás ezekben a szereplőkben, mintsem azt elsőre gondolnák. A mufurc és savanyú Tücsi bácsi a folyton zsörtölődő Pölö nénivel az oldalán fokhagymás-ecetes vízzel próbálja meg elzavarni a térről a nyegle kamaszokat, de elkeseredett csatájuk sokkal inkább szól a fiatalság és a fesztelen szabadság utáni vágyról és az utáni sóvárgásról, ami ezeknek a gyerekeknek a jelene.

Egressy Zoltán tökéletesen rajzolja meg a kamaszok univerzumát: sikereikkel és harcaikkal, érzelmi viharaikkal nemcsak az a korosztály, akikhez ez a könyv szól, de a felnőtt olvasók is könnyen tudnak azonosulni, hisz saját maguk fiatalkori énjét láthatják viszont Lecsó, Pati és Buckó és a „Viráglányok” figurájában. De Egressy ugyanilyen életszerűen ábrázolja az idős generáció tagjait, akik a maguk szerény módján még most is ugyanazokat az álmokat kergetik, mint a gördeszkás fi úk és lányok. A virágot jelentő deszkák egyik legnagyobb erénye a szereplők megértésre törekvése, amiről az életben sokszor elfeledkezünk, pedig e nélkül valóban magányos csendre vagyunk ítélve.

Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák. Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda. Móra Kiadó, 2022. 2499 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/37. számában jelent meg szeptember 13-án.