Dobosa halála után is folytatja a turnézást a Foo Fighters

Dobosa halála után is folytatja a turnézást a Foo Fighters

A Foo Fighters 2018-ban (balról jobbra): Chris Shiflett, Taylor Hawkins, Dave Grohl, Nate Mendel, Rami Jaffee és Pat Smear (Fotó: Raph_PH/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem oszlik fel, és folytatja a turnézást a világ jelenleg talán egyik legnagyobb rockzenekara, a Foo Fighters. Twitteren közzétett közleményükben 2022-öt a zenekar legnehezebb és legtragikusabb évének nevezték, miután tavaly márciusban 50 éves korában épp turnézás közben a kolumbiai Bogotában elhunyt a banda legendás dobosa, Taylor Hawkins. (A halál pontos okát azóta sem közölték. Hawkis szervezetében a kolumbiai orvosszakértői vizsgálat tíz különböző szert, köztük THC-t, antidepresszánst és opioid-származékokat is kimutatott, ám ezeket nem kötötték össze direkt a dobos halálával. Egy vitatott Rolling Stone cikk szerint Hawkins halálához, szíve megállásához a kimerültség és kiszáradás vezetett, amit az erőltetett turnémenet okozott.)

A Nirvana dobosaként hírnevet szerző Dave Grohl alapította Foo Figeters lassan 30 éves lesz, Hawkins, aki egyben Grohl legjobb barátja, „cinkostársa” volt, 1997-ben csatlakozott a zenekarhoz. Alakja pedig egybeforrt a bandával, a halála így gyakorlatilag azt vetítette előre, hogy magának a Foo Fightersnek is vége lesz. Most a zenekar azt írja: tudják, hogy a Foo Fighters nem lesz a régi és más lesz Taylor nélkül, ugyanakkor épp az ő emlékére, illetve a rajongók miatt nem tudják és nem is hagyják abba a zenélést.

Hogy ki lehet a banda következő dobosa, azt egyelőre nem tudni. Hawkins emlékére tavaly ősszel két monstre koncertet adott a Foo Fighters, egyet a londoni Wembley stadionban, egyet pedig Los Angelesben. Ezeken a koncerteken számtalan dobos lépett fel Hawkins előtt tisztelegve, többek között a 17 éves fia, Shane Hawkins, aki elég ügyesen püfölte a dobokat.

Története során egyébként a Foo Fighters háromszor is fellépett Magyarországon: az 1997-es Szigeten, 2017-ben a Papp László Sportarénában, illetve a 2019-es Szigeten.