Horváth Lajos Ottó: A leghatározottabban visszautasítom Vidnyánszky Attila sejtetését

Horváth Lajos Ottó: A leghatározottabban visszautasítom Vidnyánszky Attila sejtetését

Vidnyánszky Attila a Zentai Magyar Kamaraszínházban 2017. április 3-án (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horváth lajos Ottó, a Nemzeti Színház balesetben megsérült színésze közleményben reagált Vidnyánszky Attila igazgató interjúrára.

A színművész hangsúlyozta, hogy nem akart megszólalni, és sajnálja, hogy a titoktartási megállapodásuk ellenére, idő előtt, olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnia kell. „Nem először és nem egyszer teljesen fals és valótlan adatok jelentek meg a Nemzeti Színház igazgatójának részéről azon összegekről, amelyeket a baleset kapcsán állítólagosan kaptam, kaptunk. Kényszerhelyzetbe kerültem, így el kell mondanom, hogy az egyértelműen maradandó fogyatékossággal (sajnos ennek megítéléséhez nem kell egy évet várni!) járó balesetem kapcsán milyen összegeket kaptam, és legfőképpen kitől: 
• 2x 701.100 forint »gyorssegélyt« a Nemzeti Színháztól,
• 765 850 forint támogatást a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól (amely nem a munkáltatóm, de köszönöm), valamint
• 1 000 000 forint összegű jogcím nélküli előleget a munkáltató felelősségbiztosítójától (az állított 1 500 000 forinttal szemben) 
• 136 000 forintot a színház csoportos biztosításából, amellyel a színészeit biztosítja
• 780 000 forintot a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől, havi 130 000 forintos részletekben,
• a havi 271.700 forint, a felmondásomig összesen 1 901 900 forint táppénzt, amely nem kártérítés!

Hozzátette: Az adásban elhangzottakkal szemben, nem kapott a biztosítótól kettőmillió-négyszázezer forintos ajánlatot, vagy azt nem juttatták el sem neki, sem jogi képviselőinek. „Egyébként én végig a munkáltatómmal szerettem volna kapcsolatban lenni, vele megegyezni, és nem a biztosítóval” – hangúlyozta. Mint fogalmazott, a sérülésein túl az fájt a legjobban, hogy Vidnyánszky Attila a balesetért őt is felelőssé tette – „noha ennek megítélése az igazságszolgáltatás és nem az ő feladata. A büntetőeljárásról eddig kevés szó esett, de mindenki figyelmébe ajánlom a Fővárosi Főügyészség közleményének ezen részeit: »A nyomozás adatai alapján az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy a sértettek sérülésének oka az volt, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas.« Illetve: »Az ügyészség nyomozati utasításokat adott arra nézve, illetve annak érdekében, hogy a vonatkozó foglalkozási szabályok és az azok betartásáért felelősök teljeskörűen tisztázásra kerüljenek. Ezek végrehajtása után lehet majd csak állást foglalni abban a kérdésben, hogy pontosan mely szabályok megsértéséért, és kit, vagy kiket terhelhet a megalapozott gyanú.« A fenti közlemény megjelent a Magyar Nemzet online felületén, 2024. május 9-én, vagyis a felelősség kérdését Igazgató Úr – a terhemre – előre hozta. Továbbá Vidnyánszky Attila Igazgató Úr azon egyértelmű sejtetését, amely szerint mi árulókként a nemzet és a Nemzeti Színház ellenségei lennénk, és bennünket bizonyos politikai erők mozgatnának és befolyásolnának, ezt a leghatározottabban visszautasítom” – írta Horváth Lajos Ottó.

A Nemzeti Színház szerda reggel közleményben reagált. „A Nemzeti Színház által kifizetett »gyorssegélyek« összege 2 X 901 000 Ft volt, mely összegek tartalmazzák a művész nyugdíjalapját növelő járulékokat is, ez összesen 1 802 000 Ft-ot jelent. 765 850 Ft összeget utalt számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a színház balesetbiztosításának terhére 150 500 Ft került kiutalásra. A szakszervezet 780 000 Ft-os további összeggel támogatta Horváth Lajos Ottót, a június 14-én beérkezett, munkaviszonya megszüntetésére irányuló kérelméig 2 477 275 Ft táppénz került kiutalásra. A Nemzeti Színház felelősségbiztosításának terhére 1 000 000 Ft-os kártérítési előlegben részesülhetett Horváth Lajos Ottó. A fenti összegek 6 975 625 Ft-ot jelentenek, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a biztosító által a károsult számára keretveszteség és kamatai jogcímen kalkulált 2 236 265 Ft-os kártérítési összeg elfogadásáról még nem érkezett Horváth Lajos Ottótól válasz” – írták.

Hozzátették, hogy a kártalanítás további részét képezi a többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, melynek összegéről zajlanak az egyeztetések. Hangsúlyozták, hogy a peren kívüli megegyezésnek részükről nem a kért kártérítési összeg képezi az akadályát, hanem az abban való megegyezés hiánya, és annak el nem ismerése, hogy a baleset bekövetkezéséért nem kizárólag a színház tehető felelőssé, hanem abban maga a sérült Horváth Lajos Ottó is szerepet játszhatott. „Amennyiben ebben az elvi kérdésben sikerül közelítenünk az álláspontjainkat és ezt egy peren kívüli egyezségben is rögzíteni tudjuk, a Színház részéről nagyon közelinek látjuk a peren kívüli békés megegyezést” – írták.