Jankovics Marcellre, Richly Zsoltra és Gyulai Líviuszra emlékeznek az idei KAFF-on

Jankovics Marcellre, Richly Zsoltra és Gyulai Líviuszra emlékeznek az idei KAFF-on

Jelenet a Mondák a magyar történelemből című sorozatból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járványidőszak megnehezítette a filmes fesztiválok dolgát is, elmaradt tavaly a miskolci CineFest, de például a szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztivált megtartották októberben. Szerencséje volt a kétévente esedékes Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak (KAFF), hogy a tavalyi év eredetileg is kimaradt volna, így nem kellett halasztáson gondolkodni. Azért egy kicsit így is csúsztattak az idein, a hagyományosan nyár elején megtartott fesztivál idén augusztus 11. és 15. között, azaz két hét múlva lesz.

A külföldi vendégek meghívása még a megtartott fesztiválokon is nehézségekbe ütközik, de szerencsére lesz idén is nemzetközi versenyprogram, harminc ország háromszázhetven alkotását lehet majd a négy nap alatt megtekinteni. A fesztivál szokásosan ingyenes lesz, vetítéseket a Hírös Agóra mellett tartanak az Otthon Moziban, a Malom Központban és a Főtéren is. Utóbbiak mindig a fesztivál leghangulatosabb programjai szoktak lenni, idén pedig többek közt Jankovics Marcell Fehérlófiáját, illetve a Vili, a verebet lehet majd szabad téren nézni.

A nemrég elhunyt Jankovics Marcellről egyébként is megemlékezik a KAFF, ahogy az előző fesztivál óta távozott Gyulai Líviuszról, illetve Richly Zsoltról is. Retrospektív vetítések keretében beülhetünk majd Cakó Ferenc műveire is, ahogy a Magyar népmesék, a Mondák a magyar történelemből, a Cigánymesék, a Vízipók-csodapók vagy a Leo és Fred egyes epizódjait is leadják. Be lehet majd ülni a nemrég ismét mozikba került Kovásznai György-klasszikusra, a Habfürdőre is. Kovásznai méltatlanul keveset emlegetett alkotója a hazai animációs színtérnek, így ez jó alkalom is arra, hogy többen ismerjék meg a nevét.

A 15. KAFF-on olyan nemzetközi versenyfilmeket adnak majd, mint a lenyűgöző festményanimáció, az HBO GO-n is elcsíphető Kabul fecskéi, vagy a szintén megrendítő A kedvenc háborúm. Utóbbi személyes hangvételű animációs dokumentumfilm, ami a Szovjetunióban felnövő rendezőnő gyermekkori emlékein alapszik.

Retrospektív vetítésekkel köszöntik a magyar animáció kerek születésnapos alkotóit, így a kilencvenéves Matolcsy H. Györgyöt, azaz a Pannónia Filmstúdió egykori vezetőjét, valamint a hetvenéves Orosz Istvánt és Cakó Ferencet, az ő munkáikból is láthat majd válogatást a közönség. Az idei a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának ötvenedik évfordulója, így az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb pillanataiból kiállítást is rendeznek majd. Lesznek egyéb kiállítások is: Milorad Krtstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában mutatják be.

A 2019-es KAFF-ról itt írtunk részletesebben. Ebben a cikkünkben az akkori díjazottakról számoltunk be, de meghallgattuk Jankovics Marcell előadását a Toldiról is. A 2017-es kiadásról pedig még az akkori Magyar Nemzetben közöltünk cikket.