Kaposvári diákok: Garantált autonómiát az Egyetemnek!

Kaposvári diákok: Garantált autonómiát az Egyetemnek!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház.Online oldalon megjelent nyilatkozat szerint a Kaposvári Egyetem színművész szakának volt és jelenlegi hallgatói kiállnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem demonstrációja mellett, illetve egyetértenek az általuk kiadott kiáltvánnyal, az egyetemi autonómia biztosításával. Elutasítják az egyetem modellváltásáról szóló törvényt jelenlegi formájában, a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, és így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is, a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat, illetve bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget.

Nyilatkozatukkal a kaposvári egyetem volt és jelenlegi diákjai egyértelművé teszik, hogy követelik a szenátus jogköreinek a visszaállítását, a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását és a jelenlegi kuratórium lemondását.

Az ügy előzménye, hogy a kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az átalakítás ellenzői szerint az egyetemet belekényszerítik ebbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás. Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. A színművészeti vezetése bejelentette lemondását, és számos neves tanár, oktató úgyszintén távozik az intézménytől.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a hétfő esti demonstráció után elfoglalták az intézmény Vas utcai épületét, és blokádot emeltek. Vasárnap a tervek szerint a Színművészeti Egyetemtől a Parlamentig tartó élőláncot alkotnak, így juttatják el az egyetem alapdokumentumát az Országházba.