Két év szünet után újra itt a Sziget

Két év szünet után újra itt a Sziget

A Sziget nagyszínpada 2022. augusztus 9-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világsztárok, nagy kedvencek, kurrens nevek, az elmaradt szezonok alatt befutott előadók és többszáz nem zenei program – ezt kínálja a két év szünet után újra megrendezett Sziget a „nagy visszatérés” örömére. Az Óbudai-szigeti egyhetes fesztivál egy híján harminc éve, 1993-ben indult, akkor még Diáksziget néven, „kell egy hét együttlét” szlogennel. Azóta nemzetközi brand lett az egész, és ehhez mérhető az érdeklődés is: több mint száz országból érkeznek látogatók. Először a VIP-jegyek nagy része fogyott el (szerdára, péntekre és szombatra már nincs is), de aki meg akarja nézni szerdán Dua Lipát, pénteken Justin Biebert vagy szombaton Calvin Harrist, az igyekezzen, mert a sima, 30-32 ezer forintért árult napijegyekből is kevés van azokra a napokra. A VIP-jegyekről még egy mondat: idén először az is VIP lehet, akinek ismeretsége nincs, csak sok pénze, hogy megvegye a drágább belépőt.

A szervezők arra kérnek minden napijeggyel rendelkezőt, hogy minél korábban, lehetőleg még kora délután, és közösségi közlekedéssel induljanak útnak – a fesztiválon egész nap programdömping van, van tehát mit csinálni a helyszínen, és el szeretnék kerülni a világsztárok koncertjei előtti tumultust a bejáratnál.

A két év szünet alatt sokat változott a világ is – például sok a pályaelhagyó a fesztiválszervezők és a technikusok között is, így nagyon nehéz tapasztalattal rendelkező szakembereket találni. Azóta változtak az emberek közlekedési szokásai is – a K-híd mellett idén először lesz például parkoló rollereknek.

Pár szót a programokról: a Nagyszínpadon például olyan headlinereket vonultatnak fel, melyek friss lemezanyagaikat hozzák el. A Kings of Leon tavaly márciusban rukkolt elő új lemezével, ezzel pótolja 2020-ban elmaradt szigetes koncertjét, csakúgy, mint Dua Lipa, aki a tavalyelőtt megjelent, majd Grammy-díjat nyert albumát hozza el, és nem mellesleg toronymagasan vezeti a Sziget látogatók kívánságlistáját. A Nagyszínpad headlinerek között van még az Arctic Monkeys, szintén új hanganyagot ígérve és nagy várakozás előzi meg Justin Bieber koncertjét is. A headlinerek közt szerepel Calvin Harris és a Tame Impala is.

Újragondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tér vissza a Samsung Colosseum. A 3000 főt befogadó központi tánctéren belülre épített DJ-pult egy gigantikus gladiátort idéz, benne pedig egymást váltják majd a Sziget ideje alatt az alternatív elektronikus műfajok legjobbjai.

A várhatóan telt házat ígérő napok miatt a szervezők a belső forgalmat újratervezték. Úgy alakították ki az útvonalakat, hogy a beengedésnél és egy-egy nagyobb koncert utáni távozási hullámnál a lehető legbiztonságosabb módon oldják meg a tömegirányítást.

A számok tükrében: a különféle nációknak és a világ kulturális értékeinek jelentős találkozóhelye a Sziget, hiszen a világ államainak több mint feléből, összesen 103 országból érkeznek vendégek és 54 ország művészeinek produkcióit láthatjuk a hat nap alatt. Látogatók érkeznek szerte Európából, a legtöbben – a hazai vendégek mellett - Hollandiából, Nagy-Britanniából, Írországból, Franciaországból, Németországból és Olaszországból, de az idei statisztika szerint vásároltak jegyet Dominikáról, a Salvadori Köztársaságból, Japánból vagy Brazíliából, illetve Ausztráliából is. A nemzetközi fellépőgárda is színes képet mutat: a legtöbb – a magyarok után – Nagy-Britanniából érkezik, majd francia, német, olasz a produkciók sorrendje, de lesz fellépő a Zöld-foki Köztársaságból, Indiából és Szenegálból is.

Naponta több mint százötven koncert, előadás és egyéb program lesz, így a hat nap alatt mintegy ezer produkció mutatkozik be az ötvenhárom programhelyszín valamelyikén, a műfajok széles skáláját járva végig: a különböző zenei stílusok mellett lesz cirkusz, nagy- és bárhol felbukkanó sétáló utcaszínház, stand-up és kabaré, tánc és filmvetítés, vurstli és millió más.

A talajvédelem érdekében lefektettek 21 000 négyzetméter méhsejtet, és további 8000 négyzetméter alumínium járófelületet is leraknak a talajterhelés enyhítésére. Van 250 konténer, és 1800 vécé, valamint 500 zuhanyzó áll a fesztiválozók rendelkezésére. A Sziget biztonságát ezer őr védi, több száz főnyi egészségügyi- és tűzoltócsapat teljesít szolgálatot. Az egész rendezvényt egy húsz fős vezetési törzs irányítja, meteorológussal, tűzoltóval, a fegyveres erők képviselőivel kiegészítve. A környezetvédelem fontos: továbbra is lesz repohár, nincs viszont szívószál, és a pormentesítést szolgáló locsolást sem csapvízzel, hanem a Dunából kiszivattyúzott vizzel oldják meg.

Hetvenhat hektáron nyolcezer ember szorgoskodott azon, hogy felépüljön a Sziget, melynek legnagyobb építménye a Nagyszínpad, a maga 3000 négyzetméteres területével, és 500 négyzetméteres játékterével. A legnagyobb sztárokat felvonultató helyszínen egy 400 négyzetméteres ledfal teszi teljesebbé a képi világot és mintegy kétszáz intelligens, nagyteljesítményű, ultramodern lámpa biztosítja a tökéletes látványt.

A keddi sajtóbejáráson mi is bemehettünk előbb a Nagyszínpad mögötti backstage-be, ahol a fellépő művészek fognak pihenni és készülni a fellépések előtt és után. Utána magára a színpadra is felengedtek – impozáns látvány közelről a hatalmas építmény, és az ember elveszve érzi magát a hatalmas térben. A bejárásról készítettünk egy videót is, így önök is belekóstolhatnak a nagyszínpadi élménybe.

Aki nem tud részt venni az eseményen, az több koncertet is követhet élőben a Sziget streaming felületein. A 11. életévüket be nem töltött gyerekek nagykorú felügyelete mellett ingyen léphetnek a fesztivál területére, a 14. életévüket be nem töltött fiatalok pedig csak felnőtt kísérővel vehetnek részt a fesztiválon.