Marad a blokád az SZFE-n

Marad a blokád az SZFE-n

A hallgatók által blokád alá volt színművészeti előtt tüntetnek (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár nyílt levélben megfogalmazott ajánlatát – kétlépcsős bérfejlesztést, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést, valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségének ígéretét, ami akkor teljesül, ha azonnal befejeződik az intézmény dolgozóinak sztrájkja és október 7-ig az épületek blokádja – ultimátumnak tekintik a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

– Az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben, nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét, amennyiben a minisztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes, törvényre hivatkozva kijelölt, illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem – hangzott el a diákok hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

Kihangsúlyozták, az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni, a diákság szerint azonban az egyetemnek nincs legitim vezetése. – A feltétel nélküli fegyverletételt önkényesen követelő, el nem ismert fenntartó és vezetőség ultimátumát visszautasítja – szögezték le.

A sztrájkbizottság még napközben jelentette be, hogy az oktatók addig folytatják a sztrájkot, míg hallgatókat, az oktatókat, valamint az egyetem összes munkavállalóját érintő teljes körű egyeztetés nem történik meg. A diákok szóltak arról is, hogy az egyetem két jelenlegi hallgatója meghívást kapott az M5 Ez itt a kérdés című kulturális vitaműsorába hétfő estére, ahol Novák Emil rektorhelyettessel, és Zalán János oktatási rektorhelyettessel, egykori öregdiákokkal folytattak volna szakmai vitát. A közszolgálati tévé ezt ma technikai okokra hivatkozva elhalasztotta.

Nem először fordul elő ilyen: a Magyar Színházi Társaság hétfő estére szervezett beszélgetést a SZFE modellváltásáról, ahova korábban meghívták Zalán Jánost is, aki miután kinevezték az egyetem oktatási rektorhelyettesének inkább úgy döntött, mégsem vállalja a felkérést, pedig ő volt az, aki még szeptember elején felajánlotta az egyetem és a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium közötti mediálást.