„Még a bátor emberek is hallgatnak”

„Még a bátor emberek is hallgatnak”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét versenykategória, hatvan film, kétszáz vetítés, ötven civil nagykövet, harminc zsűritag, ötven külföldi alkotó, tizenegy város. Így néz ki számokban a január 21. és 29. között immár kilencedik alkalommal zajló Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), melynek versenyfilmjei egyebek mellett az ukrán–orosz háborút, a klímakatasztrófát, a női sorsokat, a szabadság különböző megnyilvánulásait, a svéd modellt és a természet erejét is feltárják.

– Tiszteld az életet – „Ne ölj” – így szól a fesztivál mottója. Szerettük volna valamilyen módon kifejezésre juttatni a véleményüket, érzésünket, tiltakozásunkat, szolidaritásunkat a világban zajló tragikus eseményekkel kapcsolatban – mondja Sós Ágnes, a BIDF fesztiváligazgatója. – A pusztítás nemcsak azt a háborút jelenti, ami a szomszédunkban zajlik, pusztítjuk a természetet, a gyermekeink lelkét, a múltat és a jövőt. Nagy léptekkel halad az emberiség nem átgondolt irányokba, emiatt is ideje volt markánsan fogalmazni. Légy felelős! – Légy bátor! – Légy őszinte! – Légy szabad! – Légy boldog! – ezeket az üzeneteket hordozzák a fesztiválon látható filmek is, melyek cselekvésre késztetnek.

A fesztiváligazgató szerint a beválogatott alkotások fájdalmas tehetetlenséget sugallnak, emberek tömegei szeretnének jobbat a klíma helyzetével, társadalmi kérdésekkel kapcsolatban, szeretnének valódi demokráciában élni, szabadabbak lenni. „A filmekből az is kitűnik, hogy a világ számos országában a diktatúrák határozzák meg az emberek mindennapjait, elég csak Hongkongra, Belaruszra vagy Oroszországra gondolni. Annyira meg van félemlítve az emberiség, hogy még a bátor emberek is hallgatnak. A saját életét talán feláldozná, de mi lesz akkor a gyerekeivel?”

A seregszemle programjában szerepelnek Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmek, és a nagy nemzetközi filmfesztiválok: a Berlinale, a Sundance, Cannes, Velence vagy IDFA favoritjai szintén. A „Tomboló Irán” szekcióban vetítendő hat filmmel tiszteleg a BIDF a demokráciáért és szabadságért küzdő iráni emberek és filmkészítők előtt.

– Ezek az iráni filmek nem politikai töltetűek, de a helyszín meghatározza a narratívát. Szerettem volna a mostani iráni események miatt a vetítések után szakértőkkel közös beszélgetést szervezni, azonban nehezen találtam olyat, aki vállalta volna a felkérést. Végül egy iráni származású, ELTE-n tanító szakember fog beszélni a témáról. A magyar Irán-szakértők egzisztenciális félelem miatt nem mernek reálisan beszélni a helyzetről. Ugyanez a helyzet, ha Kína-szakértőt keresünk. Ezek a gesztusok éppen azt mutatják meg, miként működnek az autoriter rendszerek – hangsúlyozza Sós Ágnes.

A fesztiváligazgató elmondása szerint az idei programból kiemelkedik a Szótlan szeretet című lengyel dokumentumfilm, amely két lengyel nő – akik egy párt alkotnak – küzdelmét mutatja be, azért hogy együtt nevelhessék fel egyikőjük kistestvérét. – Vajon sikerül-e nekik hármuknak egyszer majd boldog családként élni az őket körülvevő homofób közegben? Életem egyik legszebb filmélménye ez a valódi és bátor szeretetről szóló alkotás – mondja Sós Ágnes.

A Vérző sziget című alkotás a Fülöp-szigetek egyik idilli, turisták tömegeit vonzó trópusi szigete, Palawan valódi arcát mutatja be. A világörökséghez tartozó esőerdők fáit illegális fakitermelők – korrupt üzletemberek és még korruptabb politikusok, köztük a drogellenes harc címén ezrek életét kioltó korábbi elnök, Rodrigo Duterte emberei – pusztítják. Amikor helyi lakosok egy elszánt csoportja megpróbálja őket megakadályozni ebben, a pénz urai nem kegyelmeznek.

A hatalom markában című alkotás Putyin Oroszországának működésébe nyújt betekintést, ahol a kamaszok a kormány egyik legnagyobb ellenségei. A film nemcsak egy kamaszlány és egy igazságtalanságon nyugvó bírósági eljárás története, hanem dermesztő életkép az elnyomásról, manipulációról és a szabad véleménynyilvánítás végleges felszámolásáról.

A BIDF egyik filmjéből, A norvég fejfájásból kiderül, hogy a skandináv országban utcára menni és tüntetni teljesen mást jelent, mint egy elnyomó rezsim alatt. De mégis, mi zavarhatja ennyire a világ egyik leggazdagabb országának lakóit, különösen a fiatalokat? Jólét, vagy jóllét – számukra ez a legégetőbb probléma. A jelentős kőolaj-exportőrnek számító országban a fiatal klímaaktivisták példátlan módon pert indítottak a norvég állam ellen. Az egyik serpenyőben az ország megélhetése és lakóinak életszínvonala, míg a másikban az óceán, az élővilág, végső soron a következő generációk jövője van. – Van olyan életigenlő filmünk is, amelyben nyugdíjas amerikai asszonyok vívják meg sajátos harcukat az társadalommal. Florida legelkötelezettebb női tánccsoportjának tagjai önazonosak, akik nem foglalkoznak az öregségükkel. Szembemennek a sztereotípiákkal, ez is egyfajta szabadság, bátorság – fogalmaz Sós Ágnes.

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg a seregszemlét, azonban a BIDF szervezőinek folyamatos nehézségekkel kell megküzdeniük. – A munkatársak elképesztő energiával és lelkesedéssel vetik bele magukat a munkába, ez megfizethetetlen, az ő áldozatkészségük nélkül nem létezne a fesztivál. A támogatást tekintve azonban a helyzetünk nem megnyugtató, minden költségünk nő, miközben a pályázható helyeken nem hogy nem emelkedik a támogatásunk összege, hanem van, ahol csökken – mutat rá a problémára az igazgató. – Tizedannyi pénzből dolgozunk, mint amennyiből egy nemzetközi filmfesztivált méltó módon meg lehet rendezni. Még a minimálbért sem tudjuk odaadni olyan kollégáinknak, akik hónapokon át napi 8-10 órát dolgoznak. Mindenki másból él, és a szabadidejéből vesz el, csak hogy a BIDF létrejöhessen. Méltatlan, hogy egy ilyen magas minőségű fesztiválnak, amely nézőszámát tekintve ma a legnagyobb Magyarországon, harcolnia kell a finanszírozásért. Bár többször előfordult, hogy sikeresen pályáztunk külföldi támogatásokért, de nagyon kevés energiánk marad, ráadásul olyan munkatársat sem tudunk megfizetni, aki kizárólag ezért felelne.

Idén Gryllus Vilmos kétszeres Kossuth-díjas zenész, Máté Gábor színművész-rendező, Spiró György író, Jordán Adél színésznő, Stork Natasa színművész vagy Karsai György klasszika-filológus mellett lapunk kollégája, Lakner Dávid is megtalálható a zsűritagok között. A versenyfilmeket olyan civil nagykövetek is népszerűsítik, mint Karafiáth Orsolya, Konok Péter, L. Ritók Nóra, Dietz Gusztáv, Vitézy Dávid vagy Orvos-Tóth Noémi. A civil nagykövetek között található kollégánk, Dévényi István is, aki a Fortuna vendégei című filmért felel. A budapesti a Cinema City Mammut mozi mellett Debrecenben, Egerben, Pécsen, Szolnokon, Jászberényben, Székesfehérváron, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben várják a nézőket.