Rudolf Péter: Szellemi polgárháború van körülöttünk

Rudolf Péter: Szellemi polgárháború van körülöttünk

Rudolf Péter (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már megszámlálhatatlanul sokan álltak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárai és diákjai mellett, csütörtökön Rudolf Péter és Hernádi Judit is elmondta a véleményét a 24.hu-nak.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán a Vígszínház 300 dolgozója nevében nem nyilatkozhatok. A színház tagjai maguk döntik el, hogy miként viszonyulnak a helyzethez. Az egyetem körüli történések számomra riasztóak.

Lényegében olyan szellemi polgárháború van körülöttünk, melyben lehetetlen létezni, dolgozni, gondolkozni – és nem tehetjük a dolgunkat. Megmerevedtek a frontvonalak. Jelen körülmények között konszenzusra, továbblépésre nem látok esélyt. Vissza kellene térni a kezdő pillanathoz. A szenátus jogainak és feladatainak tisztázáshoz. Egy művészeti egyetem szabadsága nemzeti ügy. Továbbra is úgy gondolom, nem történhet semmi az egyetemmel való egyeztetés nélkül. Tiszta lap kell. Újratervezés” – írta Vígszínház új igazgatója.

A port elérte Hernádi Juditot is, aki még a törvényjavaslat benyújtásakor aláírta azt a nyílt levelet, amely a modellváltás ellen tiltakozott. Szerinte semmit nem lehet ráerőszakolni emberekre, és nemrég ő is őrködött az egyetem tetején, mert igyekszik a diákok mellé állni, amennyire csak tud. „Mellettük állok, amennyire tudok” – tette hozzá.

A színésznő még azt is elmondta, jó dolognak tartja, ha valaki konzervatív és keresztény, és ezekben az értékekben hisz. „Így kerek a világ, hogy minden egyszerre van jelen, ezek nélkül a másik oldal sem találja a helyét. Egy azonban biztos: mind a tudományos felfedezések, mind a művészi újítások akkor történnek, ha az ember nyitott. Ennek pedig a konzervatív szó eleve ellenáll. A nyitottság, a beengedés, a másik elfogadása alapfeltétele, hogy az ember haladjon és fejlődjön. Aztán jön a másik, aki ezt a tudást megpróbálja konzerválni" – mondta.

Hernádi arra is kitért, hogy SZFE-ügyben hihetetlen mértékben elbeszélnek a felek egymás mellett. – Kicsit olyanok vagyunk, mint a veszekedő gyerekek, akik juszt is ellent mondanak a másiknak. Pedig tulajdonképpen csak saját magunkat kéne meghallgatnunk, mert ugyanazt mondja a másik fél is. Ettől függetlenül lehetetlen bármelyik fél kizárása. És ebben a pillanatban Vidnyánszkynál van az erő, ha pedig ez így van, akkor ő az, akinek engednie kell – jelentette ki a színésznő.

Mint lapunk is megírta, az SZFE részéről sztrájkbizottság kezd tárgyalni a kormánnyal, és eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb 2020. szeptember 21-étől határozatlan időre sztrájkba kezdenek. 

Az ügy előzménye, hogy a kormány terveinek megfelelően az SZFE szeptember 1-jével állt volna át az alapítványi működésre, a hallgatók azonban az augusztus 31-i utcabál-demonstrációjukat követően elfoglalták az intézményt és blokádot emeltek, hogy távol tartsák az egyetemtől az illegitimnek tartott kuratórium tagjait.