A rinocérosz bőre

A rinocérosz bőre

Rinocéroszbébi és édesanyja a Nyíregyházi Állatparkban (Fotó: Nyíregyháza/Kohut Árpád)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legfőbb ideje megvallani az igazságot: ha Orbán Viktort valóban érdekelné a rinocéroszbébi, akkor a TEK kivonul a Nyíregyházi Állatparkhoz, rárúgja a kaput a gondozókra, és a csöpp kis rinocéroszt még aznap a fővárosba szállítja, hogy jól átsütve, finom vadasmártásban burgonyagombóccal szolgálják fel a nemzetvezetőnek és családjának. Habony Árpád a rinocérosz szarvát megőrli, nagy tisztaságú kokainnal harmincöt-hatvanöt százalékos arányban elkeveri, s a cinikus elaljasodás új dimenzióit orrlyukán keresztül önmagában megnyitja. Orbán Viktor megpiszkálja a húst, egy falatot vet az asztal lábánál ülő G. Fodor Gábornak, miközben Bódi Guszti vereti a talplávalót: „van bor, van sör, van pálinka, Bacardi-szóda, whiskey-cola”.

Az asztaloknál a család tagjai foglalnak helyet. Don Kövér bajszáról sűrű cseppekben folyik le mártás, Don Áder utálkozva piszkálja a vadat: ő a halak szerelmese. Donna Rachel elégedetten rágcsálja a rinocéroszborjú húsát, nem igazán ízlik neki, de amikor belegondol, hogy tegnap Milánóban potom nyolcmillió forintért sikerült vennie egy olyan exkluzív Dolce Gabbana táskát, amelyből mindössze három darab készült, ma meg egy veszélyeztetett afrikai állatritkaságból falatozik, hátán átfut az ismerős borzongás. A svájci magániskolában, ahol a tanulmányait végezte, mindössze egy évfolyamtársa volt, aki ma ilyen pengén él: Rody Duterte kedvenc unokája. Pedig járt oda orosz oligarcha gyermeke, manhattani bankárkölyök és afrikai trónörökös – mégis ő vitte a legtöbbre. Ő, a magyarok uralkodójának lánya.

Orbán Viktor megdönthetetlen uralma - mítosz és valóság - Magyar Hang

Orbán és vazallusai azt hiszik, megtanulták irányítani a tömeget, csakhogy ez a tudás még az internet előtti világban sem volt adott, nemhogy ma.

A kitömött rinocéroszborjú remekül mutatna Mészáros Lőrinc egyik kastélyának trófeatermében, hisz bőrének vastagságánál csak Orbán Viktor igazmondása híresebb. Ha a nemzeti együttműködés felépítményében a lopott tégla a vagyon, akkor a házilag kevert habarcs kétségtelenül a cinizmus – s ez még abban a mesterkélt bulvárpillanatban is benne rejlik, amelyben Orbán Viktor követőinek segítségét kéri, hogy meghatározzák az általa örökbefogadott rinocéroszborjú nevét. Ilyen egy igazi trolldemokrata: a népszavazásokat megakadályozza, a demokratikus és bírói kontrollt felszámolja, de a rinocéroszborjú névadása kapcsán ő maga az érzékeny állatbarátba oltott hitvalló demokrata, akit igazán érdekel az egyszerű emberek véleménye.

És a rinocéroszbőr többet is elbír: a hat választható név mindegyikének kulturális kontextusa van. Csülök és Fülig Jimmy annak a Rejtő Jenőnek a hősei, akit a magyar állam zsidó származására hivatkozva munkaszolgálatra hurcolt, hogy harminchét évesen orosz földön pusztuljon el – az a magyar állam, amelyet Orbán Viktor provokátorai Gábriel arkangyalként ábrázoltak megszállási emlékművükön. Nem azért, mert így gondolják, hanem mert így fáj azoknak, akiknek a szüleit, nagyszüleit és dédszüleit kifosztotta, deportálta és lemészárolta az a magyar állam, amelynek védelmeznie kellett volna őket. Ahhoz sem kell nagy fantázia, hogy ha ma élne a pesti liberális értelmiségi Rejtő, milyen megátalkodott gyűlölettel vadásznának rá a 888 és a Magyar Idők keretlegényei.

Antoine és Désiré Cseh Tamás és Bereményi Géza dalainak visszatérő alakjai. Annak a Bereményi Gézának a fejéből pattantak ki, aki egy polgári ikon, s akibe alig pár hete törölte szaros bakancsát Bayer Zsolt, Orbán Viktor babérkoszorús verőembere.

A hibrid rendszer gyenge pontja - Magyar Hang

Egyetlen helyen lehet legyőzni – nem az utcán, nem a parlamentben és nem a választási kampányban. A kultúrába kell visszavonulni, mert az a pénzes proli Fidesz-elit számára maga a dzsungel.

Chico és Bernardo A hét mesterlövész című legendás western hősei. A filmben a Fideszre megtévesztésig emlékeztető rablóbanda Orbán Viktorra megtévesztésig emlékeztető vezére, Calvera fosztogatja a kis falu lakóit. A falu népe ugyanazzal a dilemmával küzd, mint ma az ország: öntudatos része harcra kelne a rablókkal, Stockholm-szindrómás része azonban úgy véli, hogy Calvera talán fosztogat, de neki is sok szájat kell etetnie, és ő méltányos, hisz a termény felét mindig meghagyja. Ezt a rosszat, ezt a gazembert már ismerik, és ő mindig hagy annyit, hogy éhen ne haljon a falu. Nem szabad lecserélni másra. Lehet, hogy az rosszabb, kegyetlenebb lesz velük.

Három mítosz, hat lehetőség – a kínálat a rendszeré, a választás a magyaroké. A választék mintázata a sérelmek és a revans, a szolgaság és az öntudat ösvényén vezet. Ha egy rinocérosz bőrénél nagyobb a tét, a magyarok szava ennyit sem ér.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 24. számában jelent meg, 2018. október 26-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 24. Magyar Hangban? Itt megnézheti.