Koronavírus: amiből Magyarországon nagy baj lehet

Koronavírus: amiből Magyarországon nagy baj lehet

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közmédiás sztorival nyitok. Az egyik sokórás megbeszélés szünetében mondta valamelyik főszerkesztő kolléga: „basszus, napok óta értekezünk arról, hogy miért nem nekünk kellene megcsinálunk ezt az öt perces melót”, amin akkor nagyon röhögtem, és igazából most is, mert tökéletesen leírja a beszaratásalapú, kézivezérelt rendszerek működésének lényegét. Ami besűrítve úgy hangzik, hogy soha ne dönts semmiben, abból bajod nem lehet.

Rém egyszerű szabály, és kivitelezni se bonyolult: bármilyen kérdést, ami túlmutat azon, hogy az A vagy a B ebédmenüt válaszd a céges kantinban, zsigerből egy szinttel feljebb kell tolni, és mindezt persze jól dokumentálni, hogy baj esetén lehessen a főnökre mutogatni. Csakhogy a tovalökött probléma általában eggyel feljebb sem áll meg, ott ugyanezek a védelmi reflexek működnek, halad tovább innen is, amíg csak nem akad olyan közepes- vagy nagyfőnök, aki már kínosnak érezné, ha rajta is keresztülmenne. Mindez pihe-puha udvariaskodó tapogatózásokba burkolt, oda-vissza körlevelezésekben, csakhogy még kuszább, bonyolultabb és lassabb legyen A Döntés megszületése.

Krízishelyzetben ugyanez négyzetre emelve.

És most krízishelyzet van. A nem magánegészségügy pedig beszaratásalapú, kézivezérelt, nagy állami rendszer. Nem túl biztató kombináció.

Hogy kerülhetnénk el a pánikot? | Magyar Hang

Ha majd bedurran a vírus (ne durranjon be, legyen úgy, hogy megmarad ez a csodával határos állapot, miszerint idehaza alig terjed a kórság), csupa-csupa, a fentebb skiccelt szervezeti kultúrában önállóságtalanított szakembernek (és nem csak egészségügyisek) kell majd felvennie a küzdelmet az új betegséggel. Váratlan helyzetek, kiszámíthatatlan szituációk, azonnali választ igénylő kérdések, villámgyorsan megoldandó problémák, csakhogy ez nem így működik, a váratlan helyzetek, kiszámíthatatlan szituációk, azonnali választ igénylő kérdések, villámgyorsan megoldandó problémák a megszokott tempóban és körítéssel vándorolnak fel és le, mert a járvány egy dolog, de a rezsit meg a lakáshitelt jövő hónapban is fizetni kell.

Gyönyörű ék a közszolgáltatások tortáján, hogy a kormány egyedülálló módon (lásd még: hungarikum) a koronavírust is beszuszakolja a bezárkózó, rettegő, ide ne jöjjön senkise Magyarország kommunikációs sablonjába. Miközben a világ éppen a gazdasági összeomlás jeleit mutatja, a tőzsdék a 2008-as nagy zuhanás hatásfokával veszítenek értékükből, New Yorkban felfüggesztették a kereskedést, az idegenforgalom megszűnt létezni, félelem és pánik mindenhol és mindenfelé, Magyarországon az egyik legfontosabb topik a karanténba helyezett iráni diákok állítólagos renitenskedése.

Rendőrt kellett hívni!

Valahol persze ez is érdekes, a Habony kontra koronavírus küzdelem. Nagy meccs lesz. „Nagy”.

Címkék: koronavírus