Útkeresések

Útkeresések

Maléter Pál a Nagy Imre és társai elleni perben 1958-ban. Filmkockák a tárgyaláson készült felvételből (Forrás: Fortepan/Magyar Nemzeti Levéltár)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatvan éve, 1958-ban végezték ki többek közt Maléter Pált, az 1956-os forradalom honvédelmi miniszterét. Az ő története részben tükrözi Magyarország történetét is. Jóhiszeműen elment Tökölre tárgyalni az oroszokhoz, de minden óvatossága és bátorsága ellenére az következett be, ami akkor sejthető volt. Maléter Pálnak nem volt talán akkora tapasztalata abban, hogy felismerje, a politika világában a barátságot, a túlzott előzékenységet, főleg, ha ez egy nagyhatalom részéről nyilvánul meg, jobb fenntartásokkal kezelni, és mindenhol kelepcét keresni. Mert minden naiv ábrándozás mellett sem szabad elfelejteni a tanmesét a skorpióról, amely minden fogadkozása ellenére mindig skorpió marad, mert ilyen a természete.

Ma, 2018-ban nem sokat változott ez a helyzet. A skorpió ma is skorpió. A nagy államok közötti izommozgások folyamatosan jelen vannak, és ehhez keresnek kisebb-nagyobb szövetségeseket, akár alkalmi szinten, akiket felhasználhatnak céljaikhoz. Az olyan kihívások, mint például a migránskérdés, az orosz hatalmi törekvések Európában, illetve Kína európai gazdasági befolyásszerzése átalakítja a jól megszokott helyzetet.

Növekvő árnyak - Magyar Hang

A magyar kormány jelenlegi vezetői, úgy tűnik, még mindig ambivalensen viszonyulnak a rendszerváltás előtti korhoz, világrendhez.

Európában a bevándorlással kapcsolatos vitákban kezdenek körvonalazódni a kontinens mélyebb sebei, törésvonalai. Itt kell megemlíteni az európai népesség elöregedését, valamint az idősödő társadalom költségeinek ellensúlyozását, ami nagyon komoly feszültségeket hordoz magában. Így, ha ebben sem születik élhető, emészthető megoldás, kezd lassan egyértelművé válni, hogy az Európai Unió nem tudja meggyógyítani Európát, és ezt felismerve több tagország elkezd lassan máshová kacsintgatni. Bízva benne, nemzetük nyugalmát, gazdasági fejlődését hosszú időre tudják biztosítani az új szövetségesekkel.

Viszont az látható, ma már nem válasz az európai problémákra, hogy mélyebb és mélyebb integráció kell, minél több zselénemzet létrehozásával. Azt látjuk, ellenállási törekvésként az EU mélyebb integrációját a visegrádi négyek és az észak-európai államok formálódó új koalíciója is elutasítja. A brexit által az EU megszabadult Nagy-Britanniától, a problémáktól ellenben nem. Az EU-nak fel kell ismernie, hogy ha tovább szűkíti a tagállamok vagy a régiók döntési jogait, akkor a tagországok, amelyeknek ez nem szimpatikus, kénytelenek lesznek más, bizonytalan politikai kapcsolatok után nézni. Kockáztatva Európa biztonságát.

Egy jelentés hullámai - Magyar Hang

Ha megszűnik a kontroll, a kritika lehetősége, az nem csak önmagunk feladását jelenti, lemondunk a szabad cselekvésről is.

Nekünk, magyaroknak 2004-ben a csatlakozáskor úgy tűnt, az Eldorádó felé fogunk elindulni. Legalábbis a közhangulat, az akkori politikai elit ezt sugallta. De ma már látjuk és tapasztaljuk, aranyesőben nem lesz részünk, jobb inkább racionálisan látni a helyünket a világban. Ennek felismerése és egy valódi nemzeti demokrácia és függetlenség kialakításához pedig már egy teljesen új politikai nemzedék elkötelezettsége kell. Olyanokra van szükség, akik nem a nyugati világ démonizálásával akarnak nemzeti kohéziót elérni. Olyanokra, akik nem pártban, bal- vagy jobboldalban, hanem nemzetben gondolkodnak.

A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én. Keresse a lapot csütörtökig  az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.