A vb-ről szintén kizárt Lin Jü-ting is olimpiai döntőben bokszolhat

A vb-ről szintén kizárt Lin Jü-ting is olimpiai döntőben bokszolhat

A tajvani Lin Jü-ting ünnepel, miután győzött a bolgár Szvetlana Sztaneva ellen a 2024-es párizsi nyári olimpia női ökölvívótornája 57 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében 2024. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/AP/Ariana Cubillos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az algériai Imane Helif már korábban döntőbe jutott a párizsi olimpián, miután legyőzte a thaiföldi Janjaem Suwannaphenget, most pedig a tajvani Lin Jü-ting is megnyerte az elődöntőjét. Így mindkét olyan ökölvívó ott lesz a saját súlycsoportjának döntőjében, akiket a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról, az olimpián viszont elindulhattak.

Lin a török Esra Yildiz Kahramant verte meg egyhangú pontozással az 57 kilogrammos súlycsoport elődöntőjében. A meccs után Lin és Kahraman kezet fogtak egymással, a török bokszoló pedig a tajvani ellenfele edzőjével is beszélt, mielőtt segített volna Linnek elhagyni a ringet. Utána viszont megállt a ringben, és a tajvani előző ellenfeléhez, a bolgár Szvetlana Sztanevához hasonlóan az ujjaival formált X-et mutatott körbe, amit már az előző körben is többen az X-kromoszómára való utalásként értelmeztek.

A tajvani bokszoló neve tavaly óta lehet szélesebb körben ismerős, Imane Helif mellett ugyanis ő volt az, akit az IBA nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról. A hivatalos orvosi állásfoglalást senki sem látta, csak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke hivatkozott rá, és hivatalosan annyit közöltek a tesztekről, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak. Az olimpiát és a világsajtót is felkavaró ügy azóta sem állt meg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, szerintük hibásak voltak az Imane Helifen végzett tesztek.

Címkék: olimpia, boksz