Drámai mérkőzés után Final4 döntős a Győr

Drámai mérkőzés után Final4 döntős a Győr

Stine Oftedal, a Győri Audi ETO KC játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Team Esbjerg - Győri Audi ETO KC mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz éve rendezik meg a női klubkézilabda legfontosabb eseményét, a Final4-t, és a Győr Audi ETO KC kilencszer be is jutott a négy legjobb csapat közé (2015 az egyetlen kakukktojás). Ráadásul ötször meg is nyerte a kupát, így van rutinja a győzelemhez – a mostani, a budapesti MVM Dome-ban rendezett döntőbe bejutott másik három csapat közül egyik sem nyert trófeát még. Rádásul egyikük, a német Bietigheim újonc a négyes tornán, így nincs tapasztalata a hangulatról. A kétnapos torna a Győr–Esbjerg mérkőzéssel kezdődött szombat délután – egy évvel korábban hasonló párosításban zajlott a bronzmérkőzés, és akkor a magyar csapat győzött.

A dánok – akik az előző körben a Ferencvárost búcsúztatták – egyébként még nem nyertek meccset sem a Final4-ban soha. Edzőjük, Jesper Jensen a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: „az első két alkalommal a negyedik helyen végeztünk, ezért ezúttal megpróbálunk jobban teljesíteni. Többé-kevésbé siker számunkra, hogy harmadszor is itt lehetünk, de természetesen többet akarunk. Kicsit szerencsétlen sorsolás egyből a Győrrel kezdeni, de nincs mit tenni. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, és meglátjuk, mi lesz a vége.”

A győri szurkolók egy „Álmodj! Küzdj! Győzz!” molinóval készültek, de nem indult jól a mérkőzés a magyar csapatnak: a vörös mezben játszó dánok kezdtek, kaptak egy hetest, Nora Mork bevágta. A győri támadás kimarad, újabb dán gól, 0-2. Kimaradt még három hazai támadás, a dánok újabb gólt szereztek, 0-3 – azonnal időt kért Johansson edző. Az ötödik perc elején volt az első győri kapuralövés, szerencsére gól lett belőle. A tizedik percre magára talált a zöld-fehér csapat: 5-5. Sőt, a 12. percben Győri-Lukács Viktória góljával át is vette a vezetést a Győr!

Egyik csapatnak sem sikerült ellépnie (huszadik perc, 7-7), mindkét oldalon voltak szép kapusteljesítmények, amikor a dánok is időt kértek. Átálltak a hét a hat elleni támadásra, sikerült is megszerezniük a vezetést. Nem sokáig, a Győr a 25. percben fordított, és két perccel a vége előtt már három volt a magyar előny. Sőt, emberhátrányból is betaláltak, és mivel a dán játékos nyakra ütött, a létszámfölény is elolvadt. Mivel az utolsó másodpercben Szőllősi-Schatzl Nadine is betalált, így négygólos előnnyel mehetett öltözőbe a Győr.

A második félidő elejét szintén átaludta a magyar együttes, a dánok kettőre felzárkóztak, de most csak 3 és fél percet kellett várni az első hazai gólra. Zúgott a „Hajrá, Győr!”, a kilencedik perc végére máris hat gól lett a magyar előny, így a dán edző kénytelen volt időt kérni. Egy ideig sikerült tartani a négygólos előnyt (15. perc 20-16 ide), de miután a kapusuk hetest is védett, a huszadik percre újra feljöttek kettőre a dánok. Ekkor kérte ki második idejét a győri edző is. Nem ment jól a játék a hazaiaknak, de a szívük és a közönség biztatása vitte tovább őket, de aggasztó volt, hogy öt perccel a vége előtt egyre olvadt a különbség. Sőt, üres kapura egyenlíthetett volna az emberelőnyben játszó Esbjerg, de Breistöl távoli ejtését kivédte a hazai kapufa! Utána még Sandra Toft is nagyot védett, és ötven másodperccel a vége előtt, egy végletekig elhúzott támadás után beállóból gólt szerzett a Győr, újra két gólos lett az előny. A dánok időt kértek, lehozták a kapust is, egy gólt sikerült is begyötörniük, amikor – alig 16 másodperccel a vége előtt – a Győr is kikérte a harmadik idejét. Nem sikerült gólt lőni, a dánoknak még maradt idejük támadni, Solberg egyedül törhetett kapura, de a végső dudaszó előtti pillanatban Sandra Toft védett, és döntőbe jutott a Győr! 

Final4, első elődöntő: Team Esbjerg–Győri Audi ETO KC 23-24