Észak-koreai edzésmódszer: napi öt jelentés faxon

Észak-koreai edzésmódszer: napi öt jelentés faxon

(Fotó: Pexels/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes program zajlik négy éve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szervezésében: a nemzetközi szövetség támogatásával tehetségeket kutatnak és zárkóztatnak fel a nemzetközi élmezőnyhöz. Ez azért is aktuális, mert jövőre Tokióban rendezik az első olyan nyári olimpiát, amelynek műsorán ott a női kenu is. Az évi kétszer egy hónapos edzőtáborban 27 ország 45 sportolójával kiváló magyar edzők foglalkoznak. Olyan szakemberek is, mint a kenus olimpiai bajnok Pulai Imre, a kilencszeres világbajnok Paksy Tímea vagy az edzőként olimpiai arany éremig jutó Tóth László.

Szabó András, a program magyar vezetője egy kenus szakportálnak adott interjújában még az augusztusi, Szegeden lebonyolított olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt azt mondta: „különböző kultúrájú és vallású embereket kovácsol össze a közös munka, fantasztikus a csapatszellem. Tulajdonképpen eljutottunk oda, hogy úgy működik a program, mint egy nagy család, versenyzőink pedig rendkívül motiváltak és egyre sikeresebbek. Női kenuban például az észak-koreai és a vietnámi indulónk akár kvótát is szerezhet Szegeden, ha pedig ez összejön, az történelmi pillanat lesz mindannyiunknak”. A férfi kenusok vezetőedzője, Pulai Imre hozzátette, a programban külföldi edzők is részt vettek, ők elsősorban tanulni jöttek Magyarországra.

Az észak-koreai sportolók vb-indulása azért is érdekes, mert ugyan harcba indultak a tokiói kvótáért, még az sem biztos, hogy Észak-Korea egyáltalán részt vesz az ősellenségnek tartott Japán által rendezendő nyári játékokon. Augusztus közepén arról írt a koreai Jonhap hírügynökség, hogy az észak-koreai sportminiszter-helyettes lemondta a jelenlétet egy tokiói találkozón, amelyet a jövő évi olimpián részt vevő országok számára szerveztek technikai kérdések megbeszélésére. Jogos tehát a kérdés, az észak-koreai sportolók komolyan készülnek-e az olimpiára.

Szabó András szerint a távol-keleti országból jó erőnléttel rendelkező, rendesen felkészített sportolókat küldtek. Az első edzőtáborban két versenyző és egy edző, a másodikban már öt versenyző és három edző vett részt. Nem volt egyszerű megszervezni az ottlétüket, másfél évnyi adminisztráció és szponzorkeresési munka után indulhattak úgy, hogy a magyarok állták minden költségüket, vagyis ingyen kapták a szállás és az étkezés mellett a sporteszközöket is.

„Az észak-koreai kajakos lányok barátságosak voltak, az edzők viszont senkivel sem álltak szóba, inkább azzal voltak elfoglalva, hogy naponta ötször jelentéseket küldtek különböző faxszámokra arról, mit ettek, mit csináltak a sportolók, és kivel beszélgettek a nap folyamán” – mondta el Szabó András. A szakember szerint még a tokiói kvótára is esélyesek voltak, hiszen a magyar edzők munkájának köszönhetően például a duisburgi világkupán két ezüstöt is szereztek, és nagyjából ez a mezőny érkezett a szegedi világbajnokságra is.

De az egészből nem lett semmi, ugyanis a felkészülés utolsó szakaszában, amikor a versenyzők gyorsítása volt a cél – és ennek fontos része a pihenés –, nem várt fordulat következett. Az észak-koreai edzők eddig ilyenről nem is hallottak, ezért az utolsó napokban kivették saját versenyzőiket a magyar szakemberek kezéből, és embert próbáló fizikai gyakorlatokat csináltattak velük, pedig regenerálódniuk kellett volna.

– A vb előtti teszteken nagyon szépen teljesítettek a koreai lányok, semmi okunk nem volt aggódni, hogy ne szereznének kvalifikációt – mondta el lapunknak Szabó. Ezek után azonban jött az „otthoni” edzéselmélet, és a lányok egyre fáradtabbak lettek. Az észak-koreai edzők túledzették tanítványaikat. Hullafáradt sportolók álltak rajthoz, és nem tudtak kvótát szerezni. Az Un Hao–Szu Rimo-páros az 500 méteres női kenu előfutamában 2 perc 3,15 másodperces időt ment, a középdöntőben viszont ennél hat másodperccel rosszabb eredményt ért el, a B döntőben még ezen is tudtak három másodpercet rontani.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg, 2019. október 4-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!