Kiszenvedett svéd győzelemmel a legjobb 8 közé jutott a magyar kéziválogatott

Kiszenvedett svéd győzelemmel a legjobb 8 közé jutott a magyar kéziválogatott

A svéd Lukas Sandell (sárga mezben), valamint a portugál Andre Gomes és Alexis Borges a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Svédország - Portugália mérkőzésen a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 22-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha előzetesen úgy tűnt, az eddig hibátlan világbajnoki házigazda, Svédország hazai közönség előtt simán veri Portugáliát a középdöntő utolsó meccsén, a mérkőzés sokáig roppant kiélezetten folyt. Az első félidőt meglepetésre 14-13-ra a luzitánok nyerték, miközben a svédek elég enerváltan játszottak. Ez a második félidő elején is így ment, ám a 40. percben megrázta magát a társházigazda, és elmentek 4 góllal 22-18-ra. Ettől kezdve beindult a svéd gólgyár, ám 5 és fél perccel a vége előtt a portugálok 27-26-nál visszakapaszkodtak egy gólra. Ekkor egy svéd időkérés meghozta az eredményét, ismét megfutottak a svédek és végül 32-30-ra nyertek.

A skandináv csapat győzelme kulcsfontosságú volt a magyar válogatott számára, hiszen miután Lékai Mátéék a kötelezőt hozva 42-30-ra megverték a Zöld-foki Köztársaságot, a svéd siker kellett ahhoz, hogy a mieink a központős csoportjuk másodikjaként végezzenek, ezzel bejutva a világbajnokság legjobb 8 csapata közé, a kiesés szakaszba. A magyar továbbjutás egyúttal azt is jelenti, hogy életben maradtak a reményeink a 2024-es párizsi olimpiai részvételre. A vb legjobb nyolc közé került csapatai számára ugyanis 2024 márciusában egy kvalifikációs tornát rendeznek majd, ahol a magyar válogatott biztosan ott lesz.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a jelenlegi állás szerint a magyar válogatott lehetséges negyeddöntős ellenfele vagy Egyiptom vagy Dánia lehet. A mérkőzést január 25-én játszák majd.