Újabb ezüst: Milák óriásit meccselt a világrekordot úszó Dressellel

Újabb ezüst: Milák óriásit meccselt a világrekordot úszó Dressellel

Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás elődöntőjében a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 30-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas, talán a tokiói olimpia legizgalmasabb úszódöntőjét vívta Milák Kristóf és Caeleb Dressellel. A 100 méter pillangót végül az amerikai nyerte új világrekorddal, 49,45 másodperccel, míg a magyar úszó a második helyen végzett 49,68-cal. Dressel remek rajtjával azonnal élre állt és fél testhossz előnnyel fordult a második ötvenre, amelyen egyre jobban megközelítette őt Milák, de a BHSE 21 éves világklasszisa már nem tudta utolérni riválisát.

Már a döntőbe jutáskor lehetett látni, hogy nagy csata várható: Milák 50,31 másodperces olimpia rekorddal megnyerte az első futamot, a másodikban azonban jelentősen faragott az új csúcson a 49,71-gyel célba csapó Dressel.

Milák döntős időeredményével egyébként fél másodperccel megdöntötte a 49,95-ös Európa-rekordot, amit még a szerb Milorad Cavic úszott a 2009-es római világbajnokságon a szuperdressz korszakban.

A két úszó kimagaslott a mezőnyből, ugyanis mögöttük érkező harmadik, a svájci Noe Ponti több mint egy másodperccel később ért célba, az ideje 50,74 volt.

Az úszás láthatóan felspannolta Milákot, a futam után felvillanyozva nyilatkozott. Mint mondta, kifejezetten örült ennek a versenynek, annak, hogy ilyen nagy csatát vívhatott amerikai riválisával szemben, ami élete egyik, ha nem a legkomolyabb versenye volt.  Az eredményhirdetés után a 21 éves magyar úszó úgy értékelt, hogy ha a szereplését nézi – egy arany 200 pillangón, egy ezüst 100 pillangón –, akkor első olimpiának nem volt rossz. Ugyanakkor, ha olimpiai ciklusokban gondolkodik, arra is kíváncsi, hogyan alakul majd a következő három és hét éve. „Nagyon éhes vagyok” – jegyezte meg kissé sejtelmesen, amikor arról volt szó, várható-e, hogy a jövőben más úszószámokban is indul.

Milák Kristóf a magyar csapat hatodik érmét szerezte meg: a mieink így szombat reggel 2 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel a az összesített éremtáblázat 16. helyén állnak.