Sima győzelem, de Katarról lemaradtunk

 Sima győzelem, de Katarról lemaradtunk

Szoboszlai Dominik, a magyar (b) és Marcello Mularoni, a San Marinó-i válogatott játékosa a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott mérkőzésen Budapesten, a Puskás Arénában 2021. november 12-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ennél kényelmesebb ellenfelet nemzeti válogatott nem kívánhat magának, mint akikkel a magyarok péntek este találkoztak a Puskás Arénában. San Marino válogatottja ugyanis a legutolsó a FIFA-világranglistán (210. hely), 167 pozícióval vannak hátrébb nálunk (Magyarország a 43.)

A helyezésnek megfelelő az ellenfél mérlege is: amióta a FIFA tagországai közé kerültek, vagyis 1988 óta az általuk lejátszott 184 mérkőzésből mindössze egyet nyertek meg. (2004-ben, barátságos mérkőzésen 1-0 arányban győzni tudtak a szintén nem túl combos Liechtenstein ellen). Nekünk még gólt sem rúgtak: eddig öt alkalommal találkoztak velünk, öt vereség, 0-22 gólarány a mérleg.

A péntek esti mérkőzésen tehát nem a győztes kiléte volt a kérdés, hanem az: sikerül-e nekik is történelmet írni ellenünk legalább egy gólt szerezve, mint az albánoknak, aki oda-vissza megverték a magyar csapatot, holott előtte soha nem győztek ellenünk. 

A miniállam egyébként nem mondható fiatal országnak: a világ legrégebbi köztársasága, és erről a himnuszukban is megemlékeznek, amely így végződik: „Itália szívében/ Örökké becsületben/ Ragyog a fényed// Ó, Ősi Köztársaságunk/ Dicsőség Néked!”

A magyar csapat számára gyakorlatilag már elúszott a lehetőség a jövő évi, katari rendezésű világbajnokságon való szereplésre, így nagy tétje nem volt ennek a találkozónak. Ez, valamint a csípős novemberi este meglátszott a közönség létszámán is: a Puskás Aréna két felső karéját tulajdonképpen meg sem kellett nyitni, és a pályához legközelebb eső lelátók sem teltek meg teljesen.

Esélyeshez méltón kezdett a hazai csapat, és mivel pont a magyar B közép felé támadtunk, alig hat perc után ünnepelhetett a tábor: Szoboszlai kényszerítőzött a csapatkapitány Szalai Ádámmal, a tizenhatoson belül kiosztott egy kötényt és a jobb alsó sarokba gurított – vezetünk! A 22. percben aztán a vendégek kapusán volt a sor a kötényt illetően: Gazdag Dániel közeli lövése a lába között talált utat a hálóig, 2-0.

Az első félidőben láthattunk, pontosabban hallhattunk szép gesztust is a magyar keménymagtól: percekig skandálták a 2015 novemberében, fiatalon elhunyt huszonnégyszeres válogatott magyar kapus, Fülöp Márton nevét. 

A félidőre hetvenöt százalékos labdabirtoklás után mehetett a magyar válogatott, és a helyzet nem változott a második játékrészben sem – csak mi támadtunk. Az alig egy fokosra lehűlő levegő meghozta a ködöt is, de a harmadik magyar gól csak nem akart megszületni. A hetvenharmadik percben a magyar válogatott újoncot avatott a húszéves esztendős Kiss Tamás csatár személyében, aki Hollandiában játszik egy kiscsapatban.

A meccs nyolcvanharmadik percében aztán Szoboszlai megszerezte a harmadik gólját is, ezt ballal, huszonegy méterről. A végén avattunk még egy újoncot: beállt pár percre Balogh Botond, a Parma Calcio játékosa, és született egy újabb magyar gól is az egyre nagyobb ködben: ezt Vécsei Bálint lőtte.

A végére meglehetősen edzőmeccs-hangulatú találkozón simán megvertük a világ leggyengébb válogatottját: Magyarország – San Marino 4-0. A magyar csapat számára még egy meccs van hátra a sorozatból, három nap múlva Lengyelország ellen játszunk, idegenben.  

Mivel a magyar mérkőzéssel egy időben játszva a lengyelek simán nyertek Andorrában, így matematikailag is eldőlt, amit már rég tudtunk: hétfőn akár győzhetünk is Varsóban, a harmadik helynél előrébb úgysem végezhetünk, így lemaradtunk a pótselejtezőről. Még egy eredmény a csoportunkból: a minket oda-vissza verő albánok súlyos vereséget szenvedtek a Wembleyben az angoloktól.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.