Vereséggel kezdett a válogatott az Eb-n

Vereséggel kezdett a válogatott az Eb-n

Sallai Roland (j) és a svájci Granit Xhaka a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 1. fordulójában játszott Magyarország - Svájc mérkőzésen a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken Münchenben rendezték meg a 2024-es Európa-bajnokság nyitómeccsét két csoportbéli ellenfelünkkel. A házigazda Németország kategorikus, 5-1-es győzelmet aratott Skócia ellen úgy, hogy a skótok találata is német öngól volt. Az erődemonstrációval Németország bejelentkezett a csoportelsőségért, így a magyar csapat számára az volt a feladat, hogy egy Svájc elleni győzelemmel zárkózzon a németekhez.

Ehhez adott volt a szurkolók támogatása: szombat délelőtt tízezres magyar tömeg gyűlt össze a stadionhoz való vonuláshoz. Eközben a magyar csapat – legalábbis Bolla Bendegúz mondatai alapján, amit egy nappal korábban a sajtótájékoztatón vázolt újságírói kérdésre – közös sétával, az ellenfélből való egyéni videós felkészítéssel, ebéddel és sok pihenéssel hangolt a délután háromkor kezdődő mérkőzésre.

Gulácsi, Lang, Orbán, Szalai, Fiola, Nagy Ádám, Schäfer, Szoboszlai, Varga, Sallai – ezt a kezdőcsapatot jelölte ki Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatott első Eb-mérkőzésére a kölni stadionba. Mivel a svájci szurkolók is piros mezben jöttek, akárcsak a magyarok közül sokan, így pirosba borult az amúgy vörös székes aréna, de a hangorkánból ítélve a svájci drukkerek voltak többen.

A svájciaknak sem sikerült tökéletesen a felkészülés: először négy-nullra nyertek az észtek ellen, de aztán otthon is csak döntetlent játszottak Ausztriával. Viszont ők márciusban megverték az íreket idegenben, akiktől mi nemrég kikaptunk Dublinban. Mi csoportelsőként jutottunk ki, ám Svájc kijutása sem ment simán: a csoportban otthon döntetlen játszottak Romániával (a visszavágón Bukarestben ki is kaptak), oda-vissza döntetlent játszottak Koszovóval, otthon is becsúszott egy döntetlen Fehéroroszországgal és Felcsúton sem tudták megverni a háború miatt Magyarországon játszó Izraelt, így csak a második helyen jutottak ki az Eb-re, két ponttal megelőzve a harmadik Izraelt.

Elképesztően látványos volt a mérkőzés nyitóképe a gigantikus nemzeti zászlókkal és a bevonuló csapatokkal a telt házas stadionban. Mindjárt a második percben Szalai előtt adódott egy lehetőség, de bevetődve nem tudott erőt tenni a lövésbe, a kapus könnyen fogta. Kerkez durva felrúgásáért sárga lap az ötödik percben a svájci Silvan Widmernek. A tizedikben egy szép magyar támadás végén Sallai lőhetett, messze fölé.

Két perce rá felrobbant a svájci szurkolótábor, mert Duah teljesen egyedül kapott labdát a magyar tizenhatoson belül és könyörtelenül bevarrta. A bírók először lest jeleztek, de a VAR megadta: 1-0 oda. A védelmünk nem volt a helyzet magaslatán, a huszadik percben a Kerkez–Szalai összjáték nem működött a saját tizenhatosunkon, Vargas 11 méterről egyedül maradva lőhetett, ám Gulácsi bravúrral védett. Ekkor már többnyire a svájciaknál volt a labda, a jól kezdő magyar csapatot láthatóan visszavetette a bekapott gól. Öt perccel a félidő vége előtt egy rögzített beadásból Orbán fejelhetett közelről a svájci kapura, de nem volt benne erő. Volt viszont – sajnos – a svájci lövésben: megint szerencsétlenkedtünk a saját tizenhatosunkon belül, pár svájci passz és Aebischer lába elsült tizenhatról. Gulácsi hiába vetődött, 2-0 oda.

Ezzel mentünk félidőre, és ekkor már a szurkolók is tudták: kisebb csodára lenne szükség a fordításhoz. Ráadásul a statisztika is mellettük szólt: a legutóbbi kilenc meccsükből hatot megnyertek ellenünk.

A második félidőre Lang Ádám helyett Bolla Bendegúz jött ki, a svájci oldalon nem volt csere. Svájc már a második percben veszélyeztetett, újabb védelmi baki után Gulácsinak kellett szögletre mentenie. A nyolcadik percben is volt egy látványos és veszélyes támadásuk, de a magyar kapus a helyén volt. Rá nem sokkal Sallait rúgták fel a svájci tizenhatos sarkánál, ám Szoboszlai beadása után csak szöglet lett. Nem találtuk a kulcsot a svájci reteszhez, sok volt az eladott labda és a pontatlan passz.

Az első negyedóra után Varga megkerülte az eleső svájci védőt, és egyedül maradt a kapussal, de tíz méterről fölé lőtt – igaz, amúgy is lesen volt. Egy perce rá Sallai beadásából az ötösről fejelhetett egyedül, ez is elzúgott a jobb felső sarok mellett. A helyzeteinkre megjött a magyar közönség hangja is, hát még amikor Szoboszlai tökéletes beadását a védője mögül kibújó Varga Barnabás előre vetődve befejelte, 2-1! 67 perc, zúgott a Ria, Ria, Hungária!, megjött a remény a mérkőzés megfordítására vagy legalább az egyenlítésre. De Svájc sem adta fel, veszélyes támadásból, majd szögletből veszélyeztettek, szerencsére nem lett gól. Felpörgött a meccs, egy perce rá a svájci kapus védett szépen Kerkez ötösre keresztbe belőtt labdájánál – Varga már érkezett volna a másik oldalon.

Kettős cserét hajtott végre Rossi: bejött Ádám Martin és Dárdai Márton (Szalai és Kerkez mentek le), sokkal harcosabb felfogásban kezdtünk el játszani, miközben az ellenfél elkezdett időt húzni. Vészesen fogytak a percek, a közönségtől zúgott a Mindent bele!, de nem sikerült gólt szerezni. A kegyelemdöfést a hosszabbításban szintén védelmi hibából kaptuk meg: Willi Orbán nem haza, hanem a levegőbe fejelt egy könnyű labdát, az érkező Embolo köszönte szépen és beemelte Gulácsi fölött.

Vereséggel kezdtük tehát az EB-t: Magyarország – Svájc 1-3.