Vizsgálatot indít a FIFA a magyar drukkerek viselkedése miatt

Vizsgálatot indít a FIFA a magyar drukkerek viselkedése miatt

Kleinheisler László (b) és az angol Declan Rice a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálatot indít a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az angol játékosokat ért rasszista abúzusok miatt – írja a Hvg.huBBC alapján. – A FIFA szigorúan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és zéró toleranciát hirdet az ilyen magatartás ellen a fociban – idézték a közleményt. 

Mint ismert, a brit labdarúgó szövetség jelezte: a FIFA-hoz fordul a csütörtök esti angol-magyar meccs miatt. Például a Sky Sports News tudósítójának beszámolója szerint szórványos majomhuhogás volt hallható a lelátó különböző részeiről, amelynek célpontotja elsősorban Raheem Sterling volt, ha csak megérintette a labdát. De az elmondások szerint jutott rasszista megnyilvánulás Jude Bellinghamnek is, amikor az ultrák előtt melegített.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közleményt adott ki az ügyben. Kiemelték, a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. – Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ – írták a szövetség honlapján. A közlemény szerint az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az MLSZ az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.
 

Az ügyben megszólalt a brit miniszterelnök, Boris Jonhson is, és elfogadhatatlannak nevezte a magyar szurkolók viselkedését. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pedig arról posztolt, korábban az angol szurkolók is kifütyülték az olasz himnuszt az Eb-döntőn.  – Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi „ellenséges budapesti hangulat miatt”. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat??? – írta ki Facebookjára.