A csillagászok ellenzik az ózdi „lézerkéményt”

A csillagászok ellenzik az ózdi „lézerkéményt”

Szeretlek Ózd felirat a városban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MTA Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága határozottan ellenzi az ózdi „lézerkémény” megvalósítását, és ezzel kapcsolatban egy állásfoglalást adtak ki.

Ebben azt írják, hogy „az utóbbi évek tudományos eredményei megerősítették, hogy a fényszennyezésre mint környezeti ártalomra fokozottan figyelni kell. Egyes fajok esetén – ilyenek a repülő rovarok, madarak – az éjszakai mesterséges fények ugyanolyan károsak lehetnek, mint a klímaváltozás vagy a környezetszennyezés egyéb formái.”

Magyarország a bizottság szerint nemzetközi szinten is vezető szerepet játszik a fényszennyezés csökkentésében. A megvalósítás előtt álló ózdi lézerkémény azonban veszélyezteti a Bükki Csillagoségbolt-park természetközeli állapotát. A lézerkémény vélelmezett turisztikai értékei elmaradnak a Bükki Csillagoségbolt-park és a Bükki Csillagda értékeihez képest.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a függőlegesen felfelé irányuló lézerfény egyértelműen szembemegy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelettel.