Egy Gellért-hegy méretű aszteroida fél Magyarországot porig tudná rombolni

Egy Gellért-hegy méretű aszteroida fél Magyarországot porig tudná rombolni

Aszteroida. A kép csak illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha egy magyar űrhajós felmegy az űrbe 30 napra, akkor lehetőség nyílik rá, hogy magyar cégek fejlesztéseivel végezzenek kísérleteket, például, hogy egy gyógyszer hogyan hat űri körülmények között. Ez egy nagyon jó dolog és hatalmas lehetőség nekünk – jelentette ki Kompország című műsorunkban Kiss László csillagász, Széchenyi-díjas fizikus. Jelenleg négy magyar űrhajósjelölt készül a küldetésre, közülük egy utazik majd egy négy fős legénység tagjaként. A pilótán kívül egy lengyel űrhajós és egy amerikai reality show nyertese lesz majd az útitársa. Az utazásra várhatóan ez év végén, vagy jövő év elején kerülhet sor.

Azzal kapcsolatban, hogy Mars alkalmas lehet-e egyszer az emberek számára a Földön túli életre, a csillagász kifejtette: a Marsnak – ellentétben a Földdel – nincs mágneses tere. Enélkül az ember rövid időn belül meghalna, mert hatalmas sugárterhelést kapna. Akár holnap fel lehetne valakit küldeni a Marsra minden gond nélkül, ám ahhoz egyelőre nincsenek meg a feltételek, hogy ott életben is maradjon, ráadásul két évig, mert egy ilyen utazás körülbelül addig tart. Kiss László szerint a Mars nem egy B-terv, az egy ritka pocsék hely, a hőmérséklet mínusz 80 fok, és lélegezni sem tudnánk, vagyis elpusztulnánk.

Arról is beszélt, hogy ha egy veszélyes aszteroida közelítené meg a Földet, akkor azt már évtizedekkel korábban észrevennénk, vagyis jócskán lenne időnk, hogy megpróbáljunk tenni ellene valamit, például egy jól irányzott rakétával eltérítsük a pályájáról. Egy Gellért-hegy méretű aszteroida például már fél Magyarországot porig tudná rombolni.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg: