Gigantikus varangyra bukkantak Ausztráliában

Gigantikus varangyra bukkantak Ausztráliában

Kylee Gray parkőr a gigantikus ausztráliai nádvaranggyal (Fotó: AFP Photo/Queensland Department of Environment and Science)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy óriási, 2,7 kilogramm tömegű varangyra leltek az ausztráliai Queensland szövetségi államban fekvő Conway Nemzeti Park munkatársai. A Reuters hírügynökség szerint a „varangyzilla” névre keresztelt állatot egy parkőr, Kylee Gray szúrta ki, aki megdöbbent azon, mekkora békával van dolga. A szakemberek beszállították a központjukba az állatot, ahol megmérték, és kiderült, ez a valaha dokumentált legnagyobb varangy. A most talált példányt megelőzően egy 1991-ben lemért svédországi állat volt a csúcstartó, a maga 2,65 kilogrammjával.

A beszámoló szerint a szakemberek „ökológiai hatása” miatt elaltatták a most felfedezett gigantikus nádvarangyot, amely invazív fajnak számít a szigetországban. „A nádvarangyokat 1935-ben telepítették be Ausztráliába a nádbogarak és más kártevők megfékezésére, de populációjuk robbanásszerűen megnőtt, és természetes ragadozók nélkül veszélyt jelentenek az ausztrál fajokra” – mondta a hírügynökségnek egy másik parkőr, Barry Nolan. Egyes becslések szerint a mintegy száz fős kezdeti populáció mára 200 milliósra növekedett. Egy ekkora állat 35 ezer petét is képes lerakni élete során, ezért szaporodásuk visszafogása kulcskérdéssé vált.

Az elaltatott varangy testét kutatási céllal a Queensland Múzeumnak adták.

Címkék: Ausztrália, varangy