Második generációs „migránsoknak” köszönhető a BioNTech-Pfizer vakcinája

Második generációs „migránsoknak” köszönhető a BioNTech-Pfizer vakcinája

A német Biontech gyógyszergyártó központja Mainzban 2020. november 9-én. A Biontech és az amerikai Pfizer közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása (Fotó: MTI/AP/DPA/Arne Dedert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának – amelynek 90 százalékos hatásfokáról a napokban számoltak be –, ötletgazdája és kifejlesztője egy török származású migráns házaspár, Uğur Şahin és Özlem Türeci. A pár mindkét tagjának szülei a hatvanas évek végén költöztek Németországba. A már több mint egymillió halálért felelős kór legyőzéséhez az út a BioNTech vezérigazgatója, Şahin szerint az innovatív megoldásokon és a globális tudományos együttműködésen keresztül vezetett.

A török házaspár tulajdonában lévő cég által kifejlesztett oltóanyag határozottan jó eredményeket mutat a 3. fázisú kísérletek során, így jó az esély, hogy az első, minden vizsgálati fázison átesett vakcinák között lesz a világon.

Az orvoscsaládból származó Türeci porosz törökként tekint magára. A Guardiennek elmondta, csodálta az édesapja kórházában dolgozó apácák munkáját, és talán ennek is köszönhető, hogy maga is orvos lett.

Şahin az orvosi szakdolgozatát a rákos sejtek immunterápiás kezeléséről írta, majd PhD témavezetőjét követve Homburgba költözött, ahol megismerkedett későbbi feleségével. A kétezres évek elején Mainzba költöztek, és az egyetemi kórházban kutatólaboratóriumot szerettek volna létrehozni, hogy megvizsgálhassák, miként lehet felkészíteni az immunrendszert a rákos sejtek elleni védekezésre.  Miután nem találtak finanszírozót a kutatására, saját céget alapítottak, a Ganymedet. A rákellenes precíziós antitest terápiával foglalkozó céget négy évvel ezelőtt 1,4 milliárd euróért eladták a japán Astellas gyógyszergyárnak.

2008-ban alapították második cégüket, a BioNTechet Christoph Huber osztrák onkológussal, aki a mai napig a felügyelőbizottság tagja. A jelenleg mintegy 1300 alkalmazottat foglalkoztató BioNTech segítségével a házaspár először immunterápiás rákkezeléseket fejlesztett ki, amelynek lényege, hogy az mRNS nevű genetikai anyag felhasználásával az emberi testet saját antigénjének előállítására tanította meg.

Şahin először január 24-én, a The Lancet orvosi szakfolyóiratban olvasott a Covid-19-ről, és úgy döntött, belevágnak a vakcina fejlesztésébe. A BioNTechhel korábban influenza oltásban együttműködő amerikai Pfizer beszállt a finanszírozásba, és így márciusra sikerült 20 hatóanyagot kifejleszteni az oltáshoz, amelyek közül öt megfelelőnek tűnő immunreakciót váltott ki. 

Az áttörésre novemberben került sor, amikor egy elemzés azt mutatta, a reménybeli oltóanyag 90 százalékos hatékonysággal védi az embereket a vírustól. Ez jobb eredmény, mint amire a szakértők korábban számítottak. 

Arra a kérdésre, hogy mikor merné beadni magának a vakcinát, Şahin azt válaszolta a Business Insider német hírportálnak, azonnal, amikor megérkezik az engedély a hatóságoktól. „Ezelőtt azonban meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az oltóanyag megfelelő-e a legveszélyeztettebb célcsoportok, vagyis az idősek, a krónikus betegségben szenvedők és az egészségügyi személyzet számára.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.