Hatvanszor gyorsabban terjedhet a delta plusz az első variánsoknál

Hatvanszor gyorsabban terjedhet a delta plusz az első variánsoknál

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elsők között regisztrált variánsokhoz képest negyvenszer-hatvanszor fertőzőképesebb a delta plusz variáns, ami sokkal könnyebben jut be a sejtekbe – mondta Késmárky András háziorvos az RTL Klub Híradójában, amit az Index szemlézett. 

A szakember úgy fogalmazott, hogy a vírus „eddig félkapun keresztül jutott a sejtbe, ezzel a variánssal viszont teljesen kinyitja azt”. Ráadásul a fertőzés tünetei valamivel erősebbek lehetnek: magasabb láz tapasztalható, jellemzőbbek a gyomor-bélrendszeri panaszok, például a hányás vagy a hasmenés.

Müller Cecília országos tiszti főorvos csütörtökön jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a delta plusz. – Delta plusz variánst is tudtunk már kimutatni, ez azt jelenti, hogy a vírusnak egy rendkívül gyorsan fertőző formájával állunk szemben. Már a tünetek megjelenését megelőző két napban is fertőzhet az, aki megfertőződött a koronavírussal – fogalmazott a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy akik egy háztartásban élnek, igen magas kockázatnak vannak kitéve, ha fertőzöttek.

Az RTL Klub kérdésére Jakab Ferenc virológus azzal nyugtatott mindenkit, hogy a delta plusszal szemben is hatékonyak az eddig használt koronavírus elleni oltóanyagok, szerinte épp a variánsok miatt kell felvenni az oltást.