Ne keverjük a vakcinákat! – üzeni a WHO

Ne keverjük a vakcinákat! – üzeni a WHO

Képünk csak illusztráció. Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája Adamecz Imre címzetes főorvos háziorvos nyíregyházi rendelőjében 2021. június 24-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyes oltóanyagok esetében már biztonságosnak tartják a vakcinák keverését, de egyre több országban fordul elő, hogy az oltóanyagok hiánya miatt keverik a vakcinákat, vagy azért, mert így hatékonyabbnak tartják a variánsok ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa, Soumya Swaminathan azonban nagyon veszélyes trendnek tartja ezt, mert még nem áll rendelkezésünkre elegendő adat és bizonyíték a a különböző dózisok hatásosságára és biztonságosságára – írja a Reuters.

„Ez egy kissé veszélyes trend” – mondta Swaminathan a vakcinák keveréséről. Szerinte káoszt okozhat az egyes országokban, ha a polgárok kezdik eldönteni, hogy ki és mikor kaphatja meg a harmadik vagy a negyedik oltást.

Swaminathan egyenesen azt mondta hétfőn, hogy a vakcinakeverés egy adatmentes zóna, de kedden a WHO pontosított és közölte, hogy folynak kutatások a különböző oltóanyagok keverésének hatásosságáról és biztonságosságáról, és bizonyos adatok már rendelkezésre állnak.

Épp a WHO vakcinákkal foglalkozó stratégiai szakértői tanácsadó csoportja mondta ki júniusban, hogy az AstraZeneca után lehet Pfizert adni, erre van megfelelő mennyiségű és minőségű adat, így ez már biztonságos választásnak számít, ha az AstraZeneca valamiért nem elérhető, vagy nem megfelelő. 

A harmadik oltás kérdése Magyarországon is időszerű, épp lapunk írta meg a napokban, hogy már több mint 700 magyar kapott Pfizer-vakcinát Romániában, miután itthon nem alakult ki elég védettségük a kínai Sinopharm-oltás után.

A harmadik oltás kérdése sokáig nem érte el az Orbán-kormány ingerküszöbét, hónapokig csak annyit válaszoltak az ezzel kapcsolatos kérdésekre, hogy akkor döntenek erről, ha azt a nemzetközi és hazai orvostudomány is egyöntetűen javasolni fogja.

Fordulópontot jelent Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter keddi bejelentése, miszerint a kormány szerdán dönt a harmadik oltásról. A tárcavezető azt javasolná, hogy hat hónap után az eredetitől eltérő típusú vakcinát adjanak be, vagyis aki első körben két Sinopharmot kapott, az most kapjon Pfizert vagy Modernát. Aki pedig két Pfizert kapott, annak a harmadik ne legyen ugyanaz. Ezt először a hatvan év felettiek, majd a hatvan év alattiak számára ajánlja.