Sosem volt még ilyen meleg tavaszunk

Sosem volt még ilyen meleg tavaszunk

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei tavasz volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,3 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát – közölte a HungaroMet Zrt. szerdán a honlapján.

Méréseik adatait elemezve azt írták, a tavasz középhőmérséklete országosan 13,4 Celsius-fok volt, 2,3 fokkal magasabb az 1991-2020-as évek 11,1 fokos átlagánál. A tavaszi középhőmérséklet országos átlagban 0,14 fokkal haladta meg az eddigi legenyhébb, 1934-es tavasz hőmérsékletét. Hozzátették: mindhárom hónapban magasabb volt az átlaghőmérséklet az átlagosnál, a március 3,7 fokkal, az április 1,8 fokkal, míg a május 1,4 fokkal haladta meg az 1991-2020-as évek átlagát. A március a legenyhébb március lett 1901 óta. A tavasz középhőmérséklete az ország legnagyobb részén, síkvidéken 13-14 fok között alakult, de a Dél-Alföldön többfelé meghaladta a 14 fokot is, míg 10 fok alatti értékek csak az Északi-középhegyég magasabb hegyein fordultak elő.

Az elemzés szerint az évszak csapadékösszege az átlaghoz közeli volt, ugyanakkor a tavaszi csapadékmennyiségben jelentős különbségek alakultak ki az egyes tájegységek között. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 131,6 milliméter volt az előzetes adatok alapján, ami az éghajlati normál – az 1991-2020-as évek – 139,1 milliméteres átlagának 95 százaléka. A márciusi csapadék 30 százalékkal, az áprilisi 6 százalékkal elmaradt az átlagtól, majd a május 8 százalékkal csapadékosabb volt az éghajlati normálnál; összességében azonban 5 százalékkal kevesebb eső esett, mint szokott. A legcsapadékosabb területek a Dunántúl nyugati és délnyugati részei, valamint a hegyvidékek voltak, ezeken a tájakon az évszak csapadékösszege meghaladta a 200 millimétert is, míg a legkevesebb csapadék a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön hullott, ahol a tavaszi csapadék mennyisége általában a 100 millimétert sem érte el, és kisebb körzetekben 70 milliméter alatt maradt.

Hozzátették: a meleg tavasz az éghajlati indexeken is megmutatkozik, a fagyos napok száma – amikor a napi minimumhőmérséklet 0 fok vagy az alatti – országos átlagban csupán 4 volt, bár az átlag 15 nap. Téli nap – amikor a napi maximumhőmérséklet 0 fok alatti – nem volt, míg az átlag egy nap. A nyári napok száma – amikor a napi maximumhőmérséklet 25 fok vagy afölötti – viszont a szokásosnak közel a duplája volt, 21 napot mértek, miközben az átlag 11 nap. Ugyanakkor hőségnapból – amikor a napi maximumhőmérséklet 30 fok vagy afölötti – általában egy szokott lenni tavasszal, idén azonban országos átlagban egy sem volt. Országosan 31 csapadékos nap volt 2024 tavaszán, bár az átlag 30.

A meteorológiai szolgálat az idei tavasz rekordjairól közölte, a legmagasabb nappali hőmérsékletet április 15-én, Kiszomboron mérték, 31,4 fokot, a tavasz legalacsonyabb hőmérsékletét pedig Kakucson március 20-án, mínusz 6,5 fokot. Tavasszal a legtöbb csapadékot, 298,0 milliméternyit Lentiben regisztrálták, a legkevesebbet – 55,2 milliméternyit – Kunmadarason. Egy nap alatt a legtöbb csapadék a Zala vármegyei Hagyárosböröndön esett: május 25-én 94,2 milliméternyi.

(MTI)