Sürgősségi jóváhagyást kért a Pfizer a vakcinájára

Sürgősségi jóváhagyást kért a Pfizer a vakcinájára

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német BioNTech és amerikai Pfizer még pénteken az oltás sürgősségi jóváhagyását kezdeményezi  az amerikai gyógyszerfelügyeletnél (FDA) — számol be a Reuters. E lépés alig néhány nappal követi azt a bejelentést, hogy a Pfizer vakcinája az emberek 95 százalékát védte meg a koronavírustól. 

A vizsgálatban résztvevő több mint 43 ezer önkéntes közül 170 ember fertőződött meg koronavírussal. Közülük 162-en kaptak placebót, nyolcan pedig rendes oltóanyagot. Mindössze 10 résztvevőnél tapasztaltak súlyosabb tüneteket, közülük 9-en kaptak placebót. Ez még a múlt héten közölt előzetes adatoknál is biztatóbb eredmény, amikor még 90 százalékos hatékonyságú szerről számoltak be a kutatók. 

A tapasztalatok szerint a résztvevők kora, etnikuma nem befolyásolta érdemben a szer hatékonyságát. A 65 év felettiek 94 százalékát védte meg sikerrel a készítmény.

A Pfizer-BioNTech szövetség jó úton halad, hogy a világon elsőként indítson oltást a piacon. Arra számítanak, hogy az amerikai FDA december közepére adja meg az engedélyt. A Reuters forrásai szerint az FDA tanácsadó bizottsága december 8-10-e körül tárgyal az oltásról. A két gyógyszercég közölte, hogy a jóváhagyást követően lényegében azonnal készen állnak a szállításra. Idén akár 50 millió darabot  képesek legyártani a vakcinából, ami 25 millió ember védelmére elegendő.

Jól áll még vakcinája tesztelésével az előzetesen 94,5 százalékos hatékonyságot bejelentő Moderna is, a Reuters szerint a szintén amerikai gyógyszercég lesz a következő, amely benyújthatja engedélykérelmét a gyógyszerfelügyeleti hatóságnak.

A Pfizer és a Moderna vakcinájából két egymást követő oltás kell, és mindkettő merőben új módját választotta a vakcinafejlesztésnek. Az oltóanyaggal nem a teljes kórokozót, hanem annak a hírvivő RNS-ét, a Covid kórokozójának örökítőanyagát juttatják a testünkbe. A hírvivő RNS a szervezettel gyártatja le a SARS-CoV-2 egyik fehérjéjét, amely a véráramba jut, immunrendszerünk betolakodóként felismeri és megkezdi az ellenanyag termelését, vagyis felkészül az esetleges valódi fertőzésre. 

A módszer a hagyományos vakcináknál is biztonságosabb, ráadásul előállítása olcsó és gyors. Egy gond van velük: a Pfizer vakcináját mínusz hetven fokon kell tárolni és szállítani, a Mondernáét mínusz húsz fokon.