Több uniós miniszter is becsukná a kiskaput az új GMO-k előtt

Több uniós miniszter is becsukná a kiskaput az új GMO-k előtt

GMO-ellenes tüntetés (Fotó: Unsplash/Akshay Chauhan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós környezetvédelmi miniszterek csütörtökön megvitatták Stella Kyriakides egészségügyi biztos javaslatát, melynek lényege, hogy az „új” génmódosított szervezeteket („új GMO-kat”) kivonják az európai GMO-szabályozás hatálya alól. A vitát az osztrák környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler kezdeményezte, aki komoly aggodalmakat fogalmazott meg az Európai Bizottság megközelítésével és a dereguláció természetre gyakorolt lehetséges káros hatásaival kapcsolatban – olvasható a Föld Barátai – Europe közleményében. 

Az ügy előzménye, hogy a jelenlegi szabályok szerint a régi és az új GMO-knak egyaránt át kell esniük egy uniós engedélyezési folyamaton, amely magába foglalja a környezeti és az egészségügyi hatások vizsgálatát, átláthatóságot biztosít a termelők és a gazdák számára, és előírja a génmódosított termékek jelölési kötelezettségét a fogyasztók tájékoztatása érdekében. Az „új GMO-k” kivonása az európai GMO-szabályozás alól azonban megakadályozná a gazdákat, élelmiszer-termelőket, kereskedőket és fogyasztókat abban, hogy a GMO-mentes termékeket válasszák – fogalmazott a Magyar Természetvédők Szövetsége az európai civil szervezetek által indított uniós petíció kapcsán, amelyet több mint 400 ezren írtak alá. Így nem is tudnánk arról, hogy génmódosított élelmiszereket fogyasztunk. Az óriáscégek évek óta lobbiznak az enyhítésért az Európai Bizottságnál, az új GMO-kat pedig precíziós nemesítés, génszerkesztés és hasonló varázsszavak használatával igyekeznek elfogadtatni a közvéleménnyel, növénynemesítési módszerként eladva őket.

A csütörtöki ülésen Ciprus, Németország, Magyarország, Luxemburg, Szlovénia és Szlovákia is támogatta az osztrák álláspontot. Eszerint a bizottság javaslata erodálja az új GMO-k biztonsági ellenőrzését, illetve a kritikus miniszterek hiányolták a bizonyítékokat és a tudományosan megalapozott módszereket a Bizottság előkészítő munkájában. 

Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős magyar államtitkár is bírálta a bizottság vizsgálatát, amely szerinte nem adatokon és tudományosan megalapozott módszereken alapult, hanem feltételezéseken, így nem lehet alapja a későbbi döntéseknek. Ugyanakkor javaslatot tett egy munkacsoportra, amelyben környezetvédelmi, mezőgazdasági, gazdasági és közegészségügyi szakértők vesznek részt, éppúgy mint több mint tíz éve, a GMO-szabályozás megvitatása során tették.

A bírálók további vizsgálatokat javasoltak, valamint azt, hogy a címkéken továbbra is kötelező legyen feltüntetni a GMO-tartalmat az új GMO-k esetében is. A fogyasztók így megalapozott döntést hozhatnak az élelmiszerekkel kapcsolatban.