Hat évvel ezelőttig csak legendákból ismerték, most láttak is egy élő óriáspatkányt

Hat évvel ezelőttig csak legendákból ismerték, most láttak is egy élő óriáspatkányt

Az óráspatkányról készített fotó (Fotó: University of Melbourne)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most először sikerült lefényképezni a világ legritkább emlőse, az angolul vangunu óriáspatkánynak nevezett Uromys vika élő pédányait a Déli-Salamon-szigetekhez tartozó Vangunu szigetén. Az óriáspatkány különlegességét részben az adja, hogy eddig mindössze egy elpusztult példányát sikerült a kutatóknak megkaparintaniuk, és élő állatot személyesen még senki nem látott (most is csak automata éjszakai fényképezőgéppel sikerült őket lencsevégre kapni). Ahogy a nevévől is következtetni lehet erre, az állat patkányhoz mérten hatalmas, állítólag képes átrágni magát a kókuszdión is. Minthogy pedig egyetlen szigetről ismert, a néhány évvel ezelőtti felfedezése pillanatában minősítették a kihalás szélén álló állatfajnak.

46 centiméter a testhossza annak az egyetlen elpusztult vangunu óriáspatkánynak, amely jelenleg ismert a tudomány számára. Ez a hosszúság a farka nélkül értendő.

15-22 centiméter a szokványos vándorpatkány testhossza, vagyis az óriáspatkány a kisebb patkányoknál háromszor nagyobb. Nem is biztos baj, hogy a világ másik végén él, egy isten háta mögötti szigeten.

0,5-1 kilogrammra becsülik a vangunu óriáspatkány testtömegét (ez a házi patkánynál 75-230 g). A Melbourne-i Egyetem kutatóinak úgy sikerült a kameracsapda objektívje elé csalogatniuk őket, hogy szezámolajat helyeztek ki a vangurui őserdőben. Korábban mogyoróvajat használtak csalinak, de az nem jött be, mert csak az invazív házi patkányokat sikerült vele odavonzani.

évvel ezelőtt fedezték fel a vangunu óriáspatkányt, amikor favágók egy fáról leesett és elpusztult példányt találtak a földön. Évszázadok óta szólnak helyi legendák az őserdőben élő óriási patkányokról, de egészen 2017-ig semmiféle tárgyi bizonyíték nem volt a létezésükről.

egyedet sikerült lefényképezni, amelyek a szezámolaj illatára jelentek meg az automata fényképezőgép előtt. Nem biztos, hogy valaha is láthat bárki is élőben vangunu óriáspatkányt, mert a faj kizárólag éjjel aktív, a Salamon-szigetek kormánya pedig tavaly favágási koncessziót adott ki Vangunu utolsó őserdőfoltjára is, ahol az óriáspatkány néhány utolsó egyede él. Félő, hogy a faj még azelőtt kihal, hogy megismerhetnénk.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/48. számában jelent meg december 1-jén.