Elérte Budapest környékét is a zivatarrendszer, kidőlt fák és jégeső jelezte útját

Elérte Budapest környékét is a zivatarrendszer, kidőlt fák és jégeső jelezte útját

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én. Az esőzés miatt több kerületben is korlátozásokra kell készülniük az autósoknak és a tömegközlekedéssel utazóknak (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Munkát adott a tűzoltóknak a viharos időjárás, amely nemrég érte el Budapestet és környékét. Rövid időn belül több mint harminc helyre riasztották Budapest hivatásos és önkéntes egységeit, elsősorban kidőlt fák eltávolítása céljából – írta a Katasztrófavédelem honlapján.

A XII. kerületben, a Zugligeti úton távközlési vezetékre szakadt egy nagy méretű faág, amely megrongálta egy épület bejáratát is. Ettől a helyszíntől öt méterrel távolabb két gépkocsira dőlt egy fa. A fővárosi tűzoltók megkezdték az ágak eltávolítását.

A III. kerületi Harrer Pál utcában egy nagy méretű fa az ott parkoló autókra dőlt, míg a Laktanya utcában egy kollégiumi épület tetejét bontotta meg a viharos szél.

A II. kerületben az Attila utcába, a Jókai utcába és a Szabadság utcába is riasztották a fővárosi egységeket a leszakadt faágak miatt.

A XVI. kerületi Budapesti úton és a XII. kerületi Rácz Aladár úton pedig villanyvezetékre dőlt fa miatt riasztották a főváros tűzoltóit.

A Blikk információi szerint Budapesten a Vígszínháznál, a Pannónia utca és a Szent István körút sarkánál egy hatalmas fát csavart ki a szél, mely több járókelőt is megsebesített: volt akiről a pólót tépték le a zuhanó ágak, mást pedig megkarcoltak, maga alá azonban senkit sem temetett.

Az Index egyik olvasója pedig arról írt, hogy a II. kerületben, Hűvösvölgyben is fákat csavart ki a szél, a törzsük pedig eltorlaszolta a Gyermekvasúthoz, így a végállomás parkolójához vezető utat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy az esőzés miatt a II., a III., a XI., a XII. és a XXII. kerületben, valamint a Belvárosban, a XVI. és a XVII. kerületben is korlátozásokra kell készülni.

Azt is kiemelték, hogy fakidőlés miatt terelve közlekedik a 222-es autóbusz, ezért nem érinti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Kuruclesi út megállót, a 291-es autóbusz pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megállót. A 124-es autóbusz terelve közlekedik Rákospalota, Bogáncs utca felé, nem érinti a Kovácsi Kálmán tér és a Közvágóhíd tér megállót, a Bosnyák tér felé pedig a Közvágóhíd utca megállót.

Több helyszínen a hirtelen összegyűlt csapadékot szivattyúzni kellett. Kora estig 14 épületkárról kaptak bejelentést, legtöbb esetben kéményeket és tetőket rongált meg a viharos szél, illetve a jégeső – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Péntek estig országszerte 84 helyszínre riasztották a katasztrófavédelmet. A legtöbb hívást Budapesten és Komárom-Esztergom megyében kapták. A Baranya megyei Sellyén és Drávaiványin több épület tetőszerkezete is megrongálódott – ismertette Mukics Dániel.

Eközben az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép sorra posztolta a Budapest fölé érkező zivatargóc képeit, videóit.

Pilisvörösvár sem úszta meg ítéletidő nélkül, hasonlóan a fővároshoz, itt is heves széllökés és jégeső tarolta le az udvarokat.

Az Időkép beszámolója szerint Óbudán, Rákoshegyen és Veresegyházán is diónyi jégdarabok hullottak az égből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az este folyamán egyre inkább a Dunától keletre helyeződnek át a zivatarok. A heves zivatarokat szélrohamok, felhőszakadás és több centiméter nagyságú jég is kísérheti. Éjjel fokozatosan a Tiszántúlra korlátozódik a zivatartevékenység.

Az ország nagy részén továbbra is várható, hogy másodfokú riasztásokat adjanak ki a zivatarveszély miatt. Megjegyezték, hogy az este folyamán kis eséllyel akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Címkék: Budapest, jégeső, zivatar