33 milliárdért építheti Mészáros érdekeltsége a Közszolgálati Egyetem új józsefvárosi központját

33 milliárdért építheti Mészáros érdekeltsége a Közszolgálati Egyetem új józsefvárosi központját

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond Balatonalmádiban az első V-Híd mérnök konferencia első napján, 2024. január 23-án. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába halaszt el a kormány több százmilliárd értékű beruházást a költségvetés védelmében, vannak zászlóshajók, amikre továbbra is öntik a pénzt. Ilyen például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új józsefvárosi képzési központja, amit két év alatt, 33,78 milliárd forintért építhet fel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt.

A Közbeszerzési Értesítőben találtuk meg a hirdetményt, mely szerint április 15-én eredményt hirdettek az NKE beruházási tenderében. A közszolgálati egyetem egy hatalmas épületet hozna létre a katasztrófavédelem Speciális Képzési Központjának, de itt helyeznék el a Nemzetbiztonsági Intézet egyes részlegeit is. A tervezett épület hétszintes lesz, hasznos alapterülete közel 28 ezer négyzetméter – ennek zömét a pince teszi ki, ami közel hektáron (9300 négyzetméter) terül el.

Az óriási pincehelyiségre a parkolóhelyeken túl azért van szükség, mert itt rendezik be a tűzoltók gyakorlópályáit, sőt egy komplett gyakorló tűzoltó őrsöt is felállítanak. Az épületegyüttest kilenc felvonó szolgálja majd ki, ám a leírásból kiderül, hogy a tervezők gondoltak az esztétikára is: a komplexum déli homlokzata mellé több mint 7 ezer négyzetméteres, lépcsőzetes elrendezésű „exclusive kertet” álmodtak, díszmedencével, rózsakerttel és gyümölcsfákkal.

Örök NER-tesek

A pályázatra két vállalat jelentkezett: a ZÁÉV, ami köztudottan Orbán Viktor jó barátja és földije, Mészáros Lőrinc érdekeltségének számít, valamint a Magyar Építő Zrt. Utóbbi sem esik messze éppen a NER-től – a vállalat egyik közvetett tulajdonosa Szeivolt István, aki más felállásban gyakran közösen vállal munkákat Mészáros cégeivel; ifjabb Szeivolt István és párja pedig lapértesülések szerint ott lehetett Tiborcz István és Orbán Ráhel esküvőjén.

A másik Magyar Építő-tulaj pedig Paár Attila, akit arról is ismerhetünk, hogy egyik vállalkozása Tiborcztól vette meg a közvilágítási projektről hírhedtté vált Elios 50 százalékos tulajdonrészét.

Az is beszédes lehet, hogy a Magyar Építő 35,43 milliárdos ajánlattal maradt alul a ZÁÉV-vel szemben. Halandó ember számára persze az 1,65 milliárd forint szinte felfoghatatlanul nagy összeg – a tender egészét nézve azonban nem egészen öt százalékos árkülönbséget jelentett, az olcsóbb ajánlat csak minimális előnyt biztosított a pályázatok pontozásos értékelésében (1000 pont, szemben a vesztes 967,4 pontjával)

200 családot ebrudalnának ki az egyetem kedvéért

A közbeszerzési dokumentumban a 36030-as helyrajzi szám is szerepel. Ez, utcanév és házszám szerint a Diószegi Sámuel utca 19-27. közötti, az NKE-hez tartozó ingatlanokat jelenti. Az utca páros oldalán viszont olyan bérházak állnak, amiket a magyar állam a lakók és a VIII. kerületi önkormányzat megkérdezése nélkül sajátítana ki. A kisajátítandó ingatlanok helyén a tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete állna majd, a törvényjavaslat szövege szerint: „köznevelési valamint felsőoktatási feladatokkal összefüggő tevékenység ellátása céljára”. Csakhogy ezzel 200, jelenleg is ott élő család lakhatása kerülhet veszélybe.