850 ezer forinttal emelkedhet Orbán Viktor fizetése

850 ezer forinttal emelkedhet Orbán Viktor fizetése

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól Orbán Viktor fizetése, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér Magyarországon – írja az Rtl.hu.

A portál felidézte, hogy egy öt éve hozott törvénymódosítás értelmében a képviselők alapfizetését az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg, így nem is kell minden évben új jogszabályt elfogadni, a juttatások ugyanis automatikusan változnak. Ha az idei évben valóban 15 százalékkal, 593 ezer forintra emelkedik a bruttó átlagbér, akkor a képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik majd bruttó 1,78 millió forintra. Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza, nagyjából bruttó 4,8 millió forintot. Ez körülbelül 600 ezer forintos adózás előtti emelésnek felelne meg. Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de emellé felveheti a képviselői alapbért is. Ennek megfelelően a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a tanároknak 10 százalékos béremelést ígért a kormány januártól, ez többnyire néhány tízezer forintos növekedést jelent, miközben az infláció mértéke 2023-ban legalább 17-18 százalékos volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy az uniós pénzek egy részének megérkezése hogyan befolyásolja majd az emelés mértékét.