Felmérés: a debreceniek nem akarnak akkumulátorgyárat

Felmérés: a debreceniek nem akarnak akkumulátorgyárat

Petíciót adtak át a debreceni akkumulátorgyár ellen (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A debreceniek kétharmada ellenzi a cívis városba tervezett kínai akkumulátorgyár megépítését – olvasható a Momentum közleményében, amely a Hvg.hu által közölt közvélemény-kutatásra hivatkozik. A 21 Kutatóközpont kutatása szerint az ezer megkérdezett 64 százaléka úgy véli, a gyár által okozott kár nagyobb lesz, mint amekkora hasznot hajt a város számára.

Az ellenzéki érzelmű, illetve a bizonytalan/Mi Hazánk szimpatizáns polgárok körében gyakorlatilag egyértelmű a beruházás elutasítása (88, illetve 78 százalék), ugyanakkor a kormánypárti válaszadók korántsem ennyire egységesek a projekt támogatásában, 62 százalékuk nyilatkozott róla pozitívan, 16 százalékuk viszont kifejezetten elutasította a beruházást.

A megkérdezettek 42 százaléka a környezetszennyezéstől tart, 12 százaléka a vízkészletet félti, 11 százaléka pedig azt nehezményezte, hogy nem kérdezték meg a lakosságot a tervezett beruházásról.

A gyárépítésről tartandó népszavazás kiírását még nagyobb arányban (73 százalék) támogatták, mint amennyien korábban ellenezték a beruházást. Az igazi megosztottságot a kormánypárti válaszadók körében lehet tapasztalni, ahol 46 százalék ellenezte a népszavazás gondolatát, míg 45 százalék támogatta.

Mint megírtuk, csütörtökön tizenkétezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át az akkugyár ellen tiltakozó civilek Debrecen jegyzőjének, Szekeres Antalnak. A petíció átadására mintegy 150-200-an gyűltek össze a régi városháza előtt, a résztvevők Papp László polgármestert hiányolták. Ezután nem sokkal kezdődött az LMP által szervezett tüntetés, ahol többek között elhangzott, hogy az akkugyárügy lehet a Fidesz Bős-Nagymarosa.

A Fidesz-pártiságát vállaló Felföldi József debreceni nagyvállalkozó-influenszerrel készített interjúnkat pedig ITT olvashatja, amelyben elmondja, miért hangoztatja nyíltan akkumulátorgyár-ellenes véleményét.