A Diétás Magyar Múzsa nyerte a Magyar Hang 2022-es év embere szavazását

A Diétás Magyar Múzsa nyerte a Magyar Hang 2022-es év embere szavazását

Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Döntöttek olvasóink: a Diétás Magyar Múzsa csapata nyerte el Az év embere díjunkat 2022-ben. Szerkesztőségünk immár hagyományosan meghirdetett versengése szimbolikus kiállás társadalmilag hasznos ügyek mellett.

A győztes az elismerés mellett százezer forint sorsáról dönthet, amit sok nehézséggel, a túléléséért küzdő, de a társadalmi ügyekért elhivatott szerkesztőségünk ajánlott fel. Elvégre legtöbbször az segít, aki maga is bajban van. A pénz a díjazott által megjelölt karitatív célt segíti majd. Idén is öt jelölt közül választhattak az olvasók. Elismerésünk szimbolikus kiállás is a nevezettek mellett. Sok kiváló jelölt közül szerkesztőségünk tagjai szavazták meg az öt finalistát, akikről viszont már Önök, az olvasók dönthettek. A Diétás Magyar Múzsa a szavazatok 41 százalékával végzett az élen, a további sorrend: Egységes Diákfront (33 százalék), Fegyir Sándor (16 százalék), Litkai Gergely (6 százalék) és Illés Fanni (4 százalék). 

A Diétás Magyar Múzsa fontos közéleti ügyeket elemző, boncolgató eredetileg blog – jelenleg Facebook-oldal – alapítója Ésik Sándor jogász, rendszeres szereplője, elemzője a közéletnek. A Diétás Magyar Múzsában szemlézik a hazai és nemzetközi sajtót, kommentárokkal egészítve ki azok tartalmát. Jelszavuk: „ha nem politizálsz, mások fognak helyetted”. Jelenleg 43 ezren követik munkájukat.

Jól esett megtudni azt, hogy szimpatikusak vagyunk, nagyon köszönjük, igyekszünk megszolgálni a jövőben is – így reagált Ésik Sándor a Magyar Hangnak küldött videóüzenetében a címre. Hozzátette, nagyon büszkék a díjra, és hamarosan kitalálják, hogy a 100 ezer forintos felajánlás kinek fog menni. Annyit azért megelőlegezett, hogy nagy valószínűséggel ukrán irányba lesz. A Panamajack néven pubikáló Kertész Balázs azt mondta, hogy nagyon kellemesen meglepődtek és igyekeznek a jövőben is megfelelni a beléjük vetett bizalomnak.

Ésik Sándorral júliusban, a kata-tüntetések idején beszélgettünk – ahol ő is felszólalt. Miért volt hazugság a rezsicsökkentés? Mi az egyetlen útja annak, ha egy polgár tiltakozna a kormány megszorításai ellen? Mit tehet az ellenzék? Ezeket a témákat is érintettük az interjúban. Beszélt arról is, hogy az ellenzék egyik gyengéje az, hogy „a kormánypártokkal ellentétben nem hallottak még a marketingről. Az embereknek bármit el tudnának adni a pártok, ha felbérelnék azokat, akik tudják ennek a technikáját. A Fidesznél sem titokzatos kígyóbűvölők ülnek, akik belelátnak a magyar emberek lelkébe és együtt rezegnek velük. Engem az Orbán-jelenségben éppen a túlmisztifikálás idegesít a legjobban, pedig ő is leginkább azért sikeres, mert van egy nagyon jó marketinges csapata és mert tudja, mikor kell félrerántani a kormányt.”

Kertész Balázs októberben adott interjút a Magyar Hangnak, Közgazdaságtan lelkes amatőröknek – Avagy miért nem működik a kapitalizmus Magyarországon? címmel. A mű mellett a szerzővel arról is beszélgettünk, hogyan hat az „oligarchakapitalizmus”, és hogy van-e bármi, ami kihúzhatja a magyar gazdaságot a gödörből. Azt mondta, óriási bajban van az ország. „A Fidesz a 2008-as válság után került hatalomra, és bevezettek egy olyan gazdaságpolitikát, ami akkor végül is jól működött: adót csökkentettek, hogy beinduljon a gazdasági növekedés, viszont leépítették az állami szolgáltatásokat, az oktatást, az egészségügyet. Aztán miután a világ túl lett a válságon, és 2010- ben erős növekedés indult meg, az EU-tól kaptunk egy csomó pénzt. Ekkor kellett volna tartalékokat képeznie az államnak, amit aztán a következő válságban el lehet költeni. Ehhez képest a magyar állam akkor költekezett, amikor egyébként is jól ment a gazdaságnak: volt például rezsi- és adócsökkentés. Az EU-pénzeket pedig nem fejlesztésekre, hanem presztízsberuházásokra költötték, illetve osztogattak a haveroknak is. Így érte most az országot a válság, a magyar kormánynak pedig most nincs tartaléka” – fogalmazott az interjúban.