A Fortepan is megszünteti a blogját az Indexen

A Fortepan is megszünteti a blogját az Indexen

A Fortepan nyitóoldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– 250 cikk után megszűnt a Indexen futó Fortepan Blog. Vasárnap este van, rendszerint ilyenkor jelent meg a legfrissebb írás, ma a Főfotóról szóló sorozat második része jönne. Ehelyett a régi cikkek lementésén dolgozunk, hogy maradjon belőle valami. Állandó szerzőnk, Kiss Eszter halála után fél évvel az Indexet is elveszítettük – írta egy Facebook-bejegyzésben a szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum egyik alapítója.

A visszaemlékezős posztban Tamási Miklós kiemelte: a Blog motorja kezdettől Barakonyi Szabolcs fotós-szerkesztő volt. „Szabolcs építette fel a rovatot, figyelte a frissen digitalizált hagyatékokat, válogatta képek tízezreit. Általában mi hoztuk az ötletet, Szabolcs szerkesztette a képeket, az Index újságírói pedig kibontották a témát, kutattak, interjút készítettek.”

– Egy időben fix újságírók vitték a rovatot, Kiss Eszternek, Zubreczki Dávidnak, Kolozsi Ádámnak különösen sokat köszönhetünk. Ők segítettek kibontani a huszadik század zűrös-elfelejtett történeteit, szerzőket, családokat, szereplőket mutattak be nekünk. Rendszerint mi, szerkesztők is meglepődtünk milyen történeteket kavarhat fel egy-egy fotó. Részben ezekből épült a tavalyi Nemzeti Galériás kiállításunk is, Virágvölgyi István kurátorral ez a cikksorozat volt az első szamárvezetőnk – olvasható a bejegyzésben.

Fortepan

Kedves Barátaink! 250 cikk után megszűnt a Indexen futó Fortepan Bl... og. Vasárnap este van, rendszerint ilyenkor jelent meg a legfrissebb írás, ma a Főfotóról szóló sorozat második része jönne. Ehelyett a régi cikkek lementésén dolgozunk, hogy maradjon belőle valami. Állandó szerzőnk, Kiss Eszter halála után fél évvel az Indexet is elveszítettük.

Tamási szerint sokan az egész Fortepant az Indexel azonosították, amit nem bántak. „Ez - a »régi« Indexre visszanézve – csak egyre fontosabb, megtisztelőbb lesz majd.”

– Napok óta keresek valami frappáns fotót a Fortepanról, amivel illusztrálhatnánk ezt a kiábrándító, mellbevágó lezárást. Aztán arra gondoltam, hogy nem szeretnék lezárni semmit. Lesz másik! – zárta posztját a Fortepan társalapítója.