A gödi Samsung-gyár vendégmunkásai karantén alatt is dolgozhatnak

A gödi Samsung-gyár vendégmunkásai karantén alatt is dolgozhatnak

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gödi Samsung-gyár dolgozói rendőri engedéllyel elhagyhatják a hatósági karantént – írja az Átlátszó a birtokába került rendőrségi iratra hivatkozva. Bár más esetben szigorú büntetést von maga után a karantén elhagyása, a dokumentum ez esetben mégis kivételt tesz, ugyanis az iratban a következő szerepel: „méltányosságból a 14 napos hatósági karanténban való helyezésre való kötelezést úgy módosítom, hogy a munkavégzés helye (gödi Samsung-gyár) és hatósági házi karantén helye között közlekedhetnek, azonban azt nem hagyhatják el”.

Az engedély arra a  kormányrendeletre hivatkozik, amelynek egyik pontja szerint „különös méltánylást érdemlő esetben a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes felmentést adhat, illetve egyedi magatartási szabályt állapíthat meg, ha a) az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg, és b) az érintettet a 3. § (1) bekezdés d) pont db) alpontja szerinti kijelölt karantén, valamint a hatósági házi karantén idejére nyilvántartásba vették”.

A gyár korábbi tájékoztatása szerint az üzem területére belépők testhőmérsékletét előzetesen megmérik, és a betegek nem vehetik fel a munkát. Az újonnan érkezett külföldi dolgozók számára a munkába állás előtt kötelezően két hetes karantént írnak elő; a karanténban lévő dolgozók pedig nem találkozhatnak belső munkavállalókkal, akiknek az állapotát folyamatosan monitorozzák.

A gödi polgármester, Balogh Csaba szombati Facebook-bejegyzésében viszont meghökkentő állítások olvashatók a városban lakó vendégmunkások szálláshelyeiről és a karantén-előírások alóli mentességről, amelyek részben megkérdőjelezik a Samsung tájékoztatását.

Az önkormányzat honlapján közzétett hivatalos adatok szerint a koronavírus-járvány miatt 6 regisztrált beteg van Gödön és 48 fő számára rendeltek el hatósági karantént. A polgármesteri bejegyzés szerint a karanténban lévők között többen egy gödi munkásszálló lakói.

Alkotmánybírósághoz fordul Göd polgármestere a Samsung-ügy miatt | Magyar Hang

Balogh Csaba elmondja, hogy a gödiek többször is panaszt is tettek az önkormányzatnál a Samsung vendégmunkásainak megnövekedett száma és a gödi munkásszállók állapota miatt. A járványhelyzet miatt az aggodalom tovább fokozódott a helyiekben, s még inkább megbolygatta a kedélyeket egy budapesti szállodában lakó, fertőzött Samsung-dolgozókról szóló sajtóhír. Most a polgármester személyesen vizsgálta meg, milyen állapotok uralkodnak a külföldi dolgozóknak kiadott gödi szálláshelyeken.

A bejegyzés szerint a két beazonosított gödi szálláshely egyikén az összes ott lakó munkás karantén alá van helyezve. Ennek ellenére a polgármesteri szemle időpontjában a szálláshely tulajdonosa is folyamatosan a helyszínen tartózkodott. A másik szálláson az ott lakó ötven férfi közül csak egy munkást kellett karantén alá helyezni. Erre azonban nem ezen a szálláson – és állítólag nem is Gödön – került sor, az említett szálláshelyen ugyanis nem volt egyetlen olyan szoba sem, amely elkülönítésre lenne alkalmas.

A polgármesteri bejegyzés legmeghökkentőbb állítása szerint viszont a Samsung dolgozói külön engedélyt kaptak az Országos Rendőr-főkapitányságtól arra, hogy a hatósági karantént elhagyva bejárhassanak dolgozni. „Így esetleges fertőzöttségük esetén a gyár többi dolgozóját is megfertőzhetik” – írja a polgármester.

A gödi Samsung-gyár felrobbantásával fenyegetőzött, Dunakeszin fogták el | Magyar Hang

A dokumentumból az is kiderül, amit a polgármester is megerősített, hogy az engedély 10 ukrajnai magyar állampolgár számára biztosítja a karantén elhagyását.

Ez azonban egyértelműen ellentmond a Samsung által kiadott korábbi tájékoztatásnak, amely az Ukrajnából érkező munkavállalókkal kapcsolatban kijelenti:

„Kötelező 14 napos elszigetelt karantén minden új ukrán munkavállaló részére. Első interjúra a megfigyelési időszak letelte után kerül sor.”

De más ellentmondás is van a Samsung hivatalos tájékoztatása és a valóság között: a Samsung állítása szerint egyetlen munkásszállót sem működtetnek Gödön, csak az alvállalkozóik szállásolnak el helyben vendégmunkásokat, akik jellemzően az építkezésen dolgoznak. Csakhogy a karantén elhagyásáról szóló engedély a Samsung-gyár dolgozóiról szól. A munkásszálló lakói közül az egyikük meg is erősítette a polgármesternek, hogy mindannyian a Samsung gyárában dolgoznak. 

Mindebből úgy tűnik, Göd lakosainak biztonsága másodlagos szempont, ha a Samsung gyárának működtetéséről, vagy annak bővítéséről van szó.