A hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat

A hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat

Havazás Nyíradony közelében 2021. január 15-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A havazás miatt Budapestre és kilenc megyére – így Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád – elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Mint írták, néhol a hegyekben akár 20 centiméter körüli hó is hullhat.

Délnyugat felől még vasárnap egy csapadékzóna érte el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az előrejelzés szerint hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centimétert meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység egyes részein a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége.

A nap hátralévő részében az OMSZ szerint délnyugat felől csökken a felhőzet, de az északkeleti megyékben tartósan borult maradhat az idő. Havas esőre, havazásra egyre inkább csak az Északi-középhegység keleti felében, illetve az Alföld északkeleti részein számíthatunk, a keleti határ mentén azonban az eső lesz a jellemző. Az északnyugati, nyugati szelet a nap első felében sok helyen erős lökések kísérik, majd kora délutántól mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között alakul, a nyugati határvidéken számíthatunk az alacsonyabb, a Nyírségben a magasabb értékekre. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között várható.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint hétfőn hidegfronti tünetek jelentkezhetnek, emiatt felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi problémák, görcsös panaszok és fejfájás is előfordulhat. A szeles időben romlik hő- és komfortérzetünk, valamint tovább erősödhetnek a fejfájásos panaszok. Nagy lesz a megfázásveszély, így ajánlott a meleg öltözet. Napközben többfelé lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok, melyek javíthatnak hangulatunkon, közérzetünkön.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, hétfőn kezdetben keleten, északkeleten várható eső, havas eső, havazás, néhol kisebb hófúvás is előfordulhat, délután viszont már csak északkeleten számíthatunk havas esőre, havazásra. Így az érintett tájakon vizes, csúszós, latyakos, havas utakkal találkozhatnak a közlekedők, a hófúvással érintett országrészekben rosszak lesznek a látási viszonyok, a szél pedig akár hótorlaszokat is emelhet. Az élénk, erős nyugati-északnyugati széllökések sokfelé csökkenthetik a járművek menetstabilitását. A naposabb tájakon érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Címkék: időjárás