A Huxit Párt szerint nem időszerű az uniós tagságról szóló népszavazás

A Huxit Párt szerint nem időszerű az uniós tagságról szóló népszavazás

Volner János (Fotó: Facebook/Volner János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most még nincs itt az ideje az uniós tagságról szóló népszavazásnak – ezt közölte a Volner János, egykori jobbikos és Mi Hazánk-os politikus által vezetett, korábban Volner Párt, most pedig Huxit Párt. Szerintük ugyanis egy ilyen referendumot egy hatékony felvilágosító kampánynak kell megelőznie.

Az is kiderült, hogy őszre egy politikai kampánnyal készülnek, hiszen szerintük itt lesz az ideje egy politikai döntésnek. Azt írták, hogy amint lezárulnak a visszatartott uniós pénzekről szóló tárgyalások, a magyar Országgyűlésnek világosan ki kell mondania, hogy nem kívánunk részt venni az Európai Egyesült Államok felépítésében, mert az önálló és erős Magyarországban hiszünk.

Magyarország uniós tagságának kérdését rövid idő alatt két ellenzéki párt is elővette. Ahogy arról lapunk is beszámolt, elsőként Ujhelyi István állt elő a népszavazás ötletével a hétvégén. Az MSZP EP-képviselője a konkrét kérdést is megfogalmazta: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”. Az MSZP felvetésére Cseh Katalin, a Momentum alelnöke, EP-képviselője reagált a Facebookon, „teljesen fölösleges politikai hazardírozásnak” nevezve a népszavazás ötletét. Hétfő reggel aztán Gyöngyösi Márton, a Jobbik nemrég megválasztott elnöke is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek Magyarország uniós tagságának ügyében. Mint a pártelnök rövid sajtótájékoztatóján közölte, kezdeményezésüket hétfőn beadták a Nemzeti Választási Irodához. Azt szeretnék elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan törvényt, ami kiléptetné az Európai. A Jobbik a következő kérdést bocsátaná népszavazásra: „Egyetért-e Ön azzal, hogy „az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot, vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”. Nem sokkal később megszólalt az LMP is, amely csatlakozva a Momentumhoz a népszavazási kezdeményezés ellen foglalt állást. Pár órára rá pedig Ujhelyi István bejelentette, hogy az MSZP nem nyújtja be kérdését a választási irodához, mert az egységre törekszik.

Lapunk szakértőket is kérdezett arról, állhat annak hátterében, hogy alig egyetlen nap leforgása alatt az MSZP és a Jobbik is előállt egy népszavazási kezdeményezéssel az uniós tagságunk megvédése érdekében. A válasz: rivalizálás egy jó témáért.