A Mediaworks elnökét a Richter igazgatóságába ültetné az állam

A Mediaworks elnökét a Richter igazgatóságába ültetné az állam

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik az Amerikai Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) székházába Washingtonban 2019. május 17-én. Mögötte Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó László volt amerikai nagykövet, a  Fidesz-párti sajtótermékek tömegét kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója ülhet be a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságába – írja a Válasz Online. A portál értesülését a társaság közgyűlési dokumentumai is megerősítik.

A gyógyszeriparban szocializálódott Szabó épp akkor „kacsint vissza” váratlanul az egészségügybe, amikor a sógora lett a közpénzmilliárdokkal megtámasztott Covid-biznisz egyik haszonélvezője – teszik hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján publikált előterjesztés-csomag szerint a magyar állam, mint kisebbségi részvényes képviseletében eljáró MNV Zrt. tette a javaslatot, hogy Szabó Lászlót válasszák meg a gyógyszercég igazgatóságának tagjává.

A járványhelyzetre való tekintettel az április 15-i szavazás során nem a részvényesek képviselői fognak szavazni, hanem a közgyűlési hatáskörben eljáró igazgatóság. Ez azért fontos, mert az államnak az MNV-n keresztül 5,25 százaléknyi tulajdonrésze van a társaságban, tehát egy normál közgyűlésen nem lenne magától értetődő, hogy Szabót „csont nélkül” megszavazzák.

Az igazgatóság aligha fog az állammal szembe szállni, így a kormány által finanszírozott Mediaworks első embere nagy eséllyel beülhet majd a gyógyszergyári testületbe. A portál emlékeztet, hogy részben Szabó László sógora, Szeverényi Márk és köre húz hasznot az állami lélegeztetőgép-túlrendelésből – a kínai termékeket közvetítő Fourcardinal Kft.-n keresztül. 

Egyébként Szabó László 2010-ig az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari társaságnál is dolgozott, ezért nem lesz neki idegen a terület. Ezt követően az izraeli Teva Pharmaceutical Industries magyarországi cégét irányította – innen „csábult el” Szijjártó Péter miniszterhelyettesének, majd amerikai nagykövetnek. 

Szabót azután nevezték ki a Mediaworks élére, hogy Liszkay Gábor tavaly tavasszal visszavonult a Mediaworks éléről.