A Párbeszéd elfogadta, hogy az LMP nem akar közös listát – és egy pozitívumot is talált ebben

A Párbeszéd elfogadta, hogy az LMP nem akar közös listát – és egy pozitívumot is talált ebben

Párbeszéd - Zöldek (Fotó: Párbeszéd - Zöldek / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik a politikai szezon: az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP után ezúttal a Párbeszéd tartott háttérbeszélgetést a sajtó képviselőinek, amelyen a Magyar Hang is részt vett. Az eseményen a párt társelnöke, Tordai Bence, Jávor Benedek EP-listavezető és Szabó Tímea, a parlamenti frakciójuk vezetője beszélt arról, mik a terveik a jövő évi EP- és önkormányzati választásokon. Na és vajon hogyan úszta meg Jávor Benedek, hogy Orbán Viktor a verandájukra kerüljön? Kiderült ez is.

– Komoly elemző munka folyt a tavalyi választási vereség után, sok önkritikus tényt és gondolatot gyűjtöttünk össze és fordítottunk át cselekvésbe – kezdte Tordai Bence. Felidézte, a párt még tavaly nyári kongresszusán új stratégiát fogadott el, belátva, hogy az önfeladás, a minden áron kompromisszumkeresés és az összellenzéki érdek pártérdek fölé helyezése nem vezetett célra. Ezért kiélezettebb, markánsan zöld önmeghatározást tettek le az asztalra. Olyan témákra koncentrálnak, mint az akkumulátorgyárak, az energiaválság, Paks 2 kérdése, az oktatás, a Balaton helyzete, de továbbra is fontosnak tartják az alapjövedelmet, a négy napos munkahetet vagy éppen a vagyonadót, „amit újabban mások is felkaroltak” – mondta, utalva a DK-ra. Hogy hogyan viszonyulnak a fennálló politikai rezsimhez, arról Tordai azt mondta: „Nekünk van egy egyértelmű zöld víziónk (...). A legkomolyabb akadály köztünk és a szép fényes jövő között az Orbán-rendszer és ebből fakad az, hogy mi szükségszerűen és radikálisan, ha úgy tetszik, rendszerellenzékiek vagyunk – mondta arra utalva, hogy gyökeresen mást gondolnak arról, hogy mit kellene csinálni, mint a kormánypártok.

Ami a közelgő választásokat illeti, a társelnök szerint a Párbeszéd igyekszik mindenhol az együttműködés motorja lenni, hogy csak egy jelölt álljon a Fideszével szemben az önkormányzati megmérettetésen. Szerinte így sokszor „békebíró” szerep az övék az egymásnak feszülő DK és Momentum között. Bár konkrét településneveket nem mondott, de szerinte országosan 4-6 olyan város lesz, ahol a Párbeszéd fogja adni a polgármesterjelöltet – ezek között akár megyei jogú is lehet. Elkészítettek egy „zöld minimum” elnevezésű kiáltványt az önkormányzati választásokon induló jelöltek számára, akik, ha ezt aláírják, vállalják az abban foglalt alapelveket. Olyanok olvashatók ebben, min például az, hogy „életminőségünk javítása és a klímaalkalmazkodás érdekében minden esetben fellépek a települési zöldinfrastruktúra megőrzéséért”. Nem meglepő módon Karácsony Gergely főpolgármester, pártjuk tagja az, akit megbízták azzal, hogy az önkormányzati választásokra való felkészülést vezesse elsősorban Budapesten, „de minden szinten és fronton nála futnak össze a szálak”.

Tordai szerint az EP-választás kapcsán is könnyű a helyzetük, Jávor Benedeknél „tervezni sem lehetne jobb listavezetőt”. Jávor 2014 és 2019 között már ült az EP-ben, és ekkor őt választották meg a legjobb zöld képviselőnek, vagyis „európai közérdek” is, hogy ilyen kvalitású képviselő legyen újra az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor és a nagyszülők nyaralója

Maga Jávor Benedek arról beszélt, „kritikusan fontos” a jövő évi EP-választás, a legutóbbi, 2019-es megmérettetés óta ugyanis más világban élünk, volt covid, kitört az orosz-ukrán háború és most a Közel-Kelet is lángba borult, miközben a klímaválság megkerülhetetlen realitássá vált. Ráadásul a 2019-es európai Green Dealben megfogalmazott célokat a liberális és a konzervatív csoportok az elmúlt 1-1,5 évben elkezdték aláásni.

Azért, hogy minél nagyobb legyen a zöld képviselet az EP-ben, ők maguk úgy indultak neki a kampány megtervezéséhez, hogy egyesíteni kívánták a hazai erőket, vagyis közös listát szerettek volna az LMP-vel. Ennek érdekében tavasz óta intenzív tárgyalások folytak, ám ezek idővel egyre kevésbé látszottak eredményesnek. Végül Jávor szerint két hete az LMP delegációja egyértelművé tette, hogy nem érdekeltek a továbbiakban a közös listáról való gondolkodásban. Ezt a Párbeszéd sajnálatosnak tartja, de elfogadja az LMP döntését, a Párbeszéd pedig önállóan indul neki a választásnak. Ugyanakkor Jávor szerint felméréseket is készítettek, amelyekből kiderül: a magyar választók jelentős része zöld identitású, ez a választók 25 százalékát is elérheti, ezért jó lett volna a hiteles zöld alternatíva a közös listával. A Párbeszéd ettől függetlenül nyitva tartja ajtaját az LMP előtt. Jávor egyébként odaszúrt Ungár Péter LMP-társelnöknek is, akinek testvére, Ungár Anna adriai nyaralójában vakációzott Orbán Viktor. Azt mondta, annak, hogy külön indulnak, azért vannak „pozitív hozadékai is. Nem kell majd a kampányban nagyszüleim balatoni házának verandáján Orbán Viktort altatni például”. Szabó Tímea egyébként reméli, hogy nem ez lesz az LMP végső döntése, mert a zöld szavazók előtt nem értelmezhető az az álláspont, hogy miért akar két zöld párt külön indulni.  

Kiderült az is, a Momentum is megkereste őket egy együttműködési javaslattal az EP-választáson, de a Párbeszéd önállóan fog indulni. Tordai szerint lehet, hogy nem az ő pártmárkájuk a legerősebb, de a kampány a listavezetők személyéről fog szólni. A végén pedig három hiteles, komolyan vehető figura lesz köztük: a szociáldemokrata Dovrev Klára, a liberális Donáth Anna és a zöld Jávor Benedek. A ténylegesen ellenzéki választók tömegei hármuk közül fognak valakire voksolni.

„Minden erővel darálni fognak”

A Magyar Hang többek közt arról kérdezte a politikusokat, fognak-e a Párbeszédhez „dollárok gurulni” a kampányban – utalva arra, hogy többek közt a Karácsony Gergelyhez köthető 99 Mozgalmat vádolták meg a kormánypártok azzal, hogy átláthatatlan módon jutott több mint 500 millió forinthoz. Szabó Tímea azt mondta, ahogy eddig nem gurultak a Párbeszédhez dollárok, ezután sem fognak. – Nyilván ez egy mocsok kampány lesz. Hiába nem kalkulál a Fidesz Budapest megnyerésével, a főpolgármestert minden erővel darálni fogják. Sőt, számítunk nagyobb ÁSZ-büntetésre is – mondta. 

Arról is kérdeztük a Párbeszédet, hogy az újrázási szándékát bejelentő V. Naszályi Márta polgármesterüket minden ellenzéki párt fogja-e támogatni helyben, ugyanis felröppentek olyan hírek, hogy akár a momentumos Gelencsér Ferenc is fontolgatja az elindulást. Tordai szerint minden párt be fog állni V. Naszályi mögé, a Momentum is. Ugyanakkor „kegyetlenül kemény kampányt” várnak a kerületben, a Fidesz minden erőforrást be fog vetni itt, hogy visszaszerezze a vezetést. Ám a Párbeszéd szerint jók V. Naszályi számai, és bár helyben a kusza pártközi viszonyok okoztak feszültségeket a szövetséges pártoknál, most már helyreállt a rend és összeállt a csapat, amely megméretteti magát a választáson.

A Magyar Hang arról is érdeklődött, hány tagja és aktivistája van a Párbeszédnek. Tordai szerint 6-700 fős a taglétszám, míg sok ezer olyan aktivistájuk van, aki már dolgozott velük, és szerinte jelentős részüket meg tudják mozgatni most is: kis helyi kampányoknál is százas nagyságrendben szoktak nekik segíteni.

Az elmúlt időszakban több más párt is tartott háttérbeszélgetést, ezekről ittitt és itt és itt lehet olvasni.