A vízcsapból is Sargentini neve fog itt folyni

A vízcsapból is Sargentini neve fog itt folyni

A kormány új kampánya a Sargentini-jelentés kapcsán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Széles körű kampányt indít a kormány, hogy mindenki megtudhassa az álláspontját: az Európai Parlament által kétharmados többséggel megszavazott Sragentini-jelentés politikai nyomásgyakorlás céljából készült és hazugságokon alapul.

A kormány a kampány mellett az Európai Unió Bíróságához fordul, az Országgyűlés pedig a kabinet mögött álló kétharmados többség szavazatával határozatban fog tiltakozni „a bevándorláspárti erők Magyarország elleni politikai támadása miatt”. Várhatóan televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben igyekeznek majd a kormány álláspontját népszerűsíteni – erről elsőkén a kormányszócsőnek számító Magyar Idők számolt be.

Az elárult ország - Magyar Hang

Az árulta el Magyarországot, aki egy hatalmi játszma folyományaként – önmagát az egész nemzettel azonosítva – ezt a bajt a fejünkre hozta. Vezércikk.

Az első kampányvideó már el is készült. „Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek úgy döntöttek, hogy a mi hazánk nem lesz bevándorlóország” – ezekkel a Sargentini-jelentés vitájában Strasbourgban Orbán Viktor által elmondott szavakkal indul a videó kampányszövege, amely mellőzi az egyéb, jogállamisággal kapcsolatos kifogásokat.

Sargentini, Soros és Verhofstadt a kormány kampányárban

Miközben a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kritikák túlnyomó többsége a jogállamisággal áll kapcsolatban, illetve a szociális jogok kérdéskörét érinti, aközben a kampány, úgy tűnik, a migrációval kapcsolatos kormányzati álláspontra szorítkozik.

A kampányszövegben például azt állítják, az Európai Parlament bevándorláspárti többsége egyszerűen „el akar hallgattatni minket, mert kerítéssel védjük hazánkat és Európát.” Ennél a résznél pedig Judith Sargentini, Soros György és Guy Verhofstadt arcképe jelenik meg.

Míg Orbán Viktor Strasbourgban kijelentő módban fogalmazta meg, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak, ez most felszólításként hangzik el:„Ne engedjünk a zsarolásnak, védjük meg Magyarországot!”

A Momentum máris ellenkampányba kezdett – adja hírül a 444.hu. Szórólapokon igyekeznek tájékoztatást adni arról, hogy a Sargentini-jelentés valójában a magyar emberek védelméről szól. A szórólapokon röviden elmagyarázzák, mi is az a 12 pont, amiben a Sargentini-jelentés készítői jogsértőnek találták a magyar kormányt.

Kínos helyzetbe hozta a Néppártot a Sargentini-jelentés - Magyar Hang

A szavazás tétje nemcsak Orbán Viktor megítélése, hanem az EPP jövője is volt.

Említik többek között a választási rendszer a Fidesz érdekei szerinti átalakítását, az alkotmány folyamatos módosítgatását, az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolását, a korrupciót, a tömeges megfigyelés lehetőségét, a sajtószabadság korlátozását, az egyetemi autonómia, a vallásszabadság, az egyesülési szabadság korlátozását, és azt, hogy a kormány család- és menekültpolitikája milyen hátrányos megkülönböztetést eredményez, és hogy mennyire nem lép fel a kormány a kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltés ellen.

Kurz és Weber is bevándorláspárti?

A kormányzati kampányban a bevándorláspárti uniós politikusok között nem említik Sebastian Kurz osztrák kancellárt és Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt, pedig mindketten a jelentés elfogadása mellett álltak, sőt, Weber és Kurz párttársai meg is szavazták a jelentést.

Sebastian Kurz a szerdai EU-csúcs előtt interjút is adott a bécsi Der Standardnak, ahol elmondta, hogy azért támogatta az eljárást, mert nem lehet „mazsolázni”, a jogállamiság és az alapvető jogok esetében nincs alkunak helye, és meg kell vizsgálni, jogosak-e a vádak.

Hozzátette azt is, hogy a Sargentini-jelentés megszavazása az Európai Parlamentben nem egy ítélet, nem egy bizonyíték, hanem egy párbeszéd kezdete Orbán Viktorral. Arra, hogy az eljárás mit jelent abból a szempontból, hogy a Fidesz a keresztény-konzervatív pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja, Kurz a Standardnak úgy reagált: az eljárásnak nincs kihatása a Fidesz tagságára. Ez a párbeszéd folyamatának a kezdete lesz. Ez fordulatot jelent, a Sargentini-szavazás előtt egyetértett azzal, hogy ha elindul az eljárás, fel kell függeszteni a Fidesz tagságát a Néppártban.

Sok meglepő voks van a Sargentini-jelentés szavazólapján - Magyar Hang

A bevándorláskritikus közép-európai államok képviselői se álltak ki egységesen az Orbán-kormány mellett.

Weber szerint Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben – ezt a Le Soirnak adott pénteki interjújában mondta el újra. Hozzátette: azért szavazott igennel a Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most más szintre kell emelni a párbeszédet.

Az uniós alapértékek tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni – szögezte le Weber, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége. A frakcióvezető a CEU ügyét és a civil szervezeteket érintő új törvényeket említette elsősorban, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének.