Az Állami Számvevőszék szerint az SZFE korábbi működése a korrupció veszélyét rejtette magában

Az Állami Számvevőszék szerint az SZFE korábbi működése a korrupció veszélyét rejtette magában

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vagyongazdálkodása 2018-2019-ben, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható. Az SZFE vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét. A nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése – írta honlapján az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

2015-2019 között összesen három alkalommal végeztek ellenőrzést, illetve utóellenőrzést az SZFE-nél, amelyek sorozatos és visszatérő gazdálkodási törvénysértésekre illetve korrupciós veszélyekre világítottak rá. A mostani ellenőrzést indokolta az is, hogy az SZFE is a felsőoktatási modellváltással érintett intézmények közé tartozik – olvasható az ÁSZ közleményében.

A szakvélemény szerint az SZFE 2018-2019-ben rendelkezett az alapvető számviteli szabályzatokkal, azonban a vagyongazdálkodás kereteit nem szabályszerűen alakította ki. Az alkalmazott számlarend nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá 2019-ben az SZFE nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal. Ez azt jelenti, hogy az SZFE korábbi vezetése nem alakította ki a szabályszerű könyvvezetés és vagyongazdálkodás alapvető feltételeit.

Az egyetem a 2018. és 2019. évi éves költségvetési beszámolók elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához nem állított össze leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat. A leltárak hiányában a beszámolók nem nyújtottak megbízható és valós képet a vagyoni helyzetéről és ennek változásáról, ezáltal a vagyon jogszabályi előírások szerinti kimutatása nem volt biztosított.

Az ÁSZ azt is feltárta, hogy 2020-ban a fenntartóváltás fordulónapjára vonatkozóan a Színház- és Filmművészeti Egyetem a törvényi előírás ellenére nem készített záró beszámolót, illetve nem állított össze leltárt a rendelkezésére álló vagyonelemekről. Ezáltal a fenntartóváltás időpontjában nem volt biztosított a számviteli nyilvántartásaiban szereplő vagyonelemek szabályszerű kimutatása, és nem volt igazolt azok megléte sem. Az e törvénysértés miatt indokolt munkajogi eljárást az ÁSZ azért nem kezdeményezte, mert az előző kancellár foglalkoztatási jogviszonya időközben megszűnt.

Az ÁSZ már tavaly ősszel, néhány nappal a hallgatók egyetemfoglalási akcióját követően figyelmeztette az SZFE-t, hogy nem megfelelő a gazdálkodásuk, illetve felhívták a figyelmüket a modellváltásával kapcsolatos, átadás-átvétel előkészítésére és megvalósítására hívták. Az egyetem éles hangú levélben reagált. Mint akkor írták, az ÁSZ figyelmeztetését az intézmény ellen folyó kampány részének tekintik. Hozzátették, a vizsgálatai során a hivatal egyetlen tényszerű megállapítást nem közölt az egyetemmel, amely akár egy szabálysértési eljárást megalapozott volna. Ezzel szemben szinte kizárólag olyan életidegen szabályzatokat, dokumentációkat és folyamatleírásokat hiányolt az ÁSZ, amelyek csak az állami intézmények esetén készítendők el kötelezően.

Az ÁSZ korábban az ellenzéki pártok működését is több esetben kifogásolta, és a szintén jelentő államilag vezérelt átalakítás alatt lévő, és annak részben ellenálló Magyar Tudományos Akadémia gazdálkodását is kifogásolta.