Gyanús lakcímbejelentések az Ukrajnából kitiltott fideszes politikus körzetében

Gyanús lakcímbejelentések az Ukrajnából kitiltott fideszes politikus körzetében

Tilki Attila Jándon 2021. október 1-jén (Fotó: Tilki Attila Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Az ukrán belügyekbe való beavatkozás és az ukrán állambiztonság aláásására irányuló tevékenysége miatt 2020 december tizedikétől számított három évig nem léphet be Ukrajna területére Tilki Attila, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője – írta meg szeptember végén a Szabad Európa. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy párttársával, Nacsa Lőrinccel szemben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honatya ezt nem reklámozta, nem adott ki róla közleményt, nem rakta ki Facebook-oldalára sem.

Szintén szeptemberi, és Tilki Ukrajnával határos választókerületével kapcsolatos hír, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda elutasította a nyomozást a körzetben zajló fiktív lakcímbejelentésekkel kapcsolatban. A Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olivio a Facebookon tette közzé a NNYI válaszlevelét, amely annak kapcsán született, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a politikus hozzá intézett kérdését feljelentésként értékelte. Így az NNYI tulajdonképpen Polt feljelentését utasította el, Kocsis-Cake kérdései így megválaszolatlanul maradtak. A Párbeszéd politikusa egyébként olyan „nyilatkozatokat, oknyomozó anyagokat, riportokat, árulkodó statisztikákat”, például a Magyar Nemzet, a Partizán és a 444.hu cikkeit, videóit továbbított Poltnak melyek Kocsis-Cake szerint a „legékesebb bizonyítékai annak, hogy ami Kelet-Magyarországon folyik választások idején, az minden, csak nem tisztességes”.

A cikkek között szerepelt egyébként a Magyar Nemzet egy korábbi riportja is, amiben a nemrég felfüggesztett börtönre és pénzbírságra elítélt kispaládi polgármester fia (egyben utódja) maga nyilatkozta azt, hogy ő is bejelentett fiktíven úgy 30 embert a lakcímére, de korábban még csak ki sem hallgatták. Ezúttal sem fogják, ahogy két másik Kocsis-Cake által megnevezett polgármestert sem.

Mindez azért érdekes, mert Kispaládon a Magyar Hang helyből származó információi szerint már van lakos, aki börtönbüntetését tölti hasonló bűncselekmény elkövetése miatt. Ezen a településen számos furcsaság történt az elmúlt esztendőkben a lakcímbejelentések kapcsán, ennek köszönhetően a 2019-es önkormányzati választások is igen feszült hangulatban teltek a faluban, mikor az egyébként soha nem látott szavazók nem tudtak felelni a helyiek azon kérdésére, hogy tudnak-e egyáltalán magyarul – mert hát nem tudtak.

Kispalád abban a perben is előkerült, amit Tilki indított egy olyan videóriport miatt, amit Kocsis-Cake alighanem csak azért nem küldött el Poltnak és az NNYI-nek, mert már nem elérhető a Hír TV weboldalán és a videómegosztókon sem. Tilki azért perelte be a Célpont stábját, mert sértőnek talált több abban elhangzott állítást és visszautasította azt is, hogy a kárpátaljai szavazókat szervezetten szállították volna. A szóban forgó, többek között rejtett kamerával készült oknyomozó anyag kapcsán feljelentés is született, a Kúria pedig kimondta: „az ukrán–magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása törvénysértő volt”, de úgy vélte, hogy „kellő bizonyítottság hiányában” a Fideszt nem lehet eltiltani a jogsértéstől, és a szavazás megismétlését sem rendelték el. A Kúria abszurd módon úgy határozott, hogy „alapelvek sérelme önmagában nem elég” a választás eredményének megsemmisítéséhez, és a szavazás megismétléséhez. 

Ennek kapcsán Tilki úgy fogalmazott az egyébként tavaly kezdődött és még most is folyamatban lévő persorozatban, hogy „ebből az ismertetett részből nem vonok le semmilyen következtetést. Nem is célom, nem tudom, mire alapozva hozta ezt meg a Kúria. Ami engem érint, az továbbra is az, hogy szervezett szállítást én nem vezettem, ilyen az én érdekemben nem történt. Van olyan része ennek a kúriai határozatnak, ami kifejezetten a Célpont műsorára vonatkozott és az olvasható ki belőle, hogy nem vehető komolyan, ami ott elhangzott. Tudomásom szerint nem történt utaztatás. Nem tudom mi alapján hozott ilyen döntést a Kúria.”

A per során Tilki – egyébként tévesen – állította, hogy a videóriportot a 2018-as országgyűlési választások előtt adta le a Hír TV, ám ez lehetetlenség lett volna, hiszen a felvételek magán a voksolás napján készültek, így aztán csak azt követően kerültek adásba. Volt viszont egy másik riportja a Célpontnak a fiktív bejelentéssel kapcsolatban, annak jó részét a körzetbe tartozó Kispaládon forgatta a televízió akkori oknyomozó stábja. Nem sokkal a megjelenése után Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is felkereste a riportban szereplő családot, akihez jó pár fiktív lakó volt bejelentkezve. A DK elnökének stábja is forgatott egy videót az esetről, és a per során felmerült Gyurcsány videója is, ezt mondta róla Tilki:  „Gyurcsány Ferenc DK elnök a videóban megjelölt ingatlanra vonatkozó megállapításait egy kispaládi ingatlanra tette, hogy 93-an vannak abba az ingatlanba bejelentkezve. Az az ingatlan nem az én körzetemben van, az az ingatlan, amire rámutatnak, az nem az én választókörzetemben van.”

Gyurcsány videójában egyébként a 93-as szám nem kerül elő egyszer sem, de abban a Magyar Nemzet cikkben és Célpont videóban már igen, amelyben egy kispaládi – tehát a 4-es számú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókörzetben – család arról számol be, hogy ennyien vannak hozzájuk bejelentve – fiktíven.