Az egészségügyi szakszervezet úgy tudja, csak 2023-tól lépne életbe a másodállás engedélyhez kötése

Az egészségügyi szakszervezet úgy tudja, csak 2023-tól lépne életbe a másodállás engedélyhez kötése

Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én.(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy kedden megkapták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeletét, szerdán pedig egyeztettek is erről – vette észre a Telex.hu. 

A bejegyzésből kiderül, hogy a jogszabály a korábban elhangzott kritikáknak, javaslatoknak köszönhetően több ponton kedvezőbb a törvénynél, amint ezt korábban a Medicalonline szakportál is megszellőztette.

A FESZ szerint a következő fontos változások várhatók: „a mellékállások engedélyezése csak 2023-tól lép életbe, összhangban a fokozatos strukturális átalakulásokkal”.  Vagyis nem kell engedélyt kérni a másodálláshoz, legalábbis 2023. január 1-jéig. Ennek első jeleként már szerdán megjelent egy kormányrendelet, miszerint minden állami kórház munkáltatója egy központi szervezet lesz. „A munkáltatói jogok egy részét delegálják majd. A városi kórházakat a megyék, a megyéket egy országos központ irányítja majd” – írják.

Csökken a kirendelési idő, és számos kivétel lesz, akiket nem lehet kirendelni. A kirendelt dolgozónak 50 százalékkal felemelt alapbér jár majd – teszik hozzá. Az áthelyezéshez kell majd a dolgozó beleegyezése. A végkielégítés összege a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti mértékre emelkedik, és 6 hónapról 3 hónapra csökken a munkaidőkeret.

A szakdolgozói bérek emeléséről viszont nem született döntés, a kormányrendelet szerint a pótlékok számítása egyes esetekben változna. A FESZ az egyeztetésen azt is javasolta még, hogy a kirendelés ideje ne haladja meg az eddigi szabályozásban foglalt 44 napot. A szakdolgozók bérének emelésére vonatkozó tábláikat elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

A Népszava úgy tudja, az új szolgálati jogviszonyról szóló szabályozás életbeléptetésének halasztását kértek az egészségügyi szakmai képviseletek szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott megbeszélésen. A kormányt az egyeztetésen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Latorczai Csaba közigazgatási államtitkár képviselte. A megbeszélésen a kormány kérése az volt, hogy a szakmai képviseletek írják le javaslataikat, illetve ígéretet tettek további egyeztetésre.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, október 6-án fogadta el a parlament az egészségügyi jogállással kapcsolatos törvényt. A jogszabály jelentősen emeli az orvosi béreket, ugyanakkor külön engedélyhez köti az orvosok másodállásait, és az orvosokat kétszer egy évre kirendelhetővé teszi másik kórházba vagy akár másik városba is. Ez ellen tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara is, melynek felméréséből kiderült, hogy a kérdőívet kitöltő orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írná alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalékuk pedig emiatt akár otthagyná a közellátást. 

A szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtásának részletszabályait rögzítő kormányrendeleteknek november 18-ig kellett megjelenniük. Ezek közül csak egyet tettek közzé szerda estig, ez létrehozta az országos kórház főigazgató hivatalát. Az emberi erőforrások miniszterének javaslatára 2020. november 18-ai hatállyal Jenei Zoltánt nevezte ki országos kórház-főigazgatóvá Orbán Viktor. A miniszterelnök határozata a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben olvasható.