Az Index ígéri, marad, ami eddig volt

Az Index ígéri, marad, ami eddig volt

Az Index függetlenségét mutató barométer

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évek óta a frontvonalban érezzük magunkat. Mint egy világháborúban. Hol a Vörös Hadsereg söpör át rajtunk, hol a Wehrmacht, mi meg csak kapkodjuk a fejünket. És van, amikor vészjósló a csönd. Talán ez a legrosszabb – írta kedd délután megjelent közleményében Tóth-Szenesi Attila, az Index.hu főszerkesztője.

Baljós hangvételű sorainak előzménye a hétfői bejelentés, amely szerint Spéder Zoltán, üzletember eladta két cégét, az Index hirdetéseit szervező CEMP Sales House értékesítési ügynökséget, és a több portált tömörítő Cemp-x Online Zrt-t. A két CEMP-cég előbb megszerezte az Index alapítványát, a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, majd Spéder eladta az egész csomagot Ziegler Gábornak és Oltyán Józsefnek.

Lécci-lécci, csak a Fidesz! - Magyar Hang

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

A tranzakciót kísérő közleményben Bodolai László, az Index alapítványának kuratóriumát vezető ügyvéd hangsúlyozta, a „szerkesztőség függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásnak köszönhetően garantált”. A két egykori Spéder-cég tulajdonosváltását mindenesetre többen aggasztó jelként értelmezték, annál is inkább, mert az egyik vevő, Oltyán József a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, nem mellesleg pedig egy igazi fideszes turbókommentelő – mint azt a 444.hu észrevette.

Két garancia a függetlenségre

– Van két alapvető dolog, ami nélkül nem létezik Index – hangsúlyozta a tulajdonosváltásra reagálva közleményében Tóth-Szenesi. – Az egyik a tartalmi függetlenség, vagyis az, hogy a szerkesztőség a szakmai szabályokat betartva azt ír, amit akar, olyan képet közöl, amilyet akar – ebbe kívülről beleszólni nem lehet. A másik: a szerkesztőség azokkal a munkatársakkal dolgozik, akikkel akar, kívülről ránk erőltetni senkit nem lehet, ahogy külső utasításra kirúgni sem.

Az alapítványi tulajdon a főszerkesztő szerint eddig mindkettőt biztosította, a jelenlegi helyzetben pedig két garancia van a függetlenségre.

Az egyik a jelenlegi alapítványi konstrukció. Amíg ez nem változik, a kuratórium egyetlen tagja Bodolai László marad, a szerkesztőség szabadon dolgozhat. A másik a mindenkori főszerkesztő, akit – úgy, mint eddig – a szerkesztőség megbecsült tagjai közül választ a szerkesztőség, és támogatja bizalmi szavazáson.

Ha ez a két feltétel teljesül Tóth-Szenesi szerint az Index marad, ami eddig is volt. Amint azonban változást érzékelnek, azt – mint írta – a lehető leghangosabban jelzik a világnak.

Barométeren jelzik, hogy áll az Index

Az Index szerkesztősége kedden létrehozott egy oldalt, ahol bármikor bárki ellenőrizheti, hogy a szerkesztőség saját álláspontja szerint hagyják-e, hogy munkáját a piaci és politikai szereplőktől, illetve a tulajdonosi befolyástól függetlenül végezze. A függetlenségi barométerként működő oldal tulajdonosa az Index szakmai vezetője, így annak tartalmát rajta kívül senki sem változtathatja meg.

A barométer jelenlegi állása: független.