Az Integritás Hatóság elnöke szerint nem Orbán rendszere korrupt, hanem az emberek

Az Integritás Hatóság elnöke szerint nem Orbán rendszere korrupt, hanem az emberek

Az Integritás Hatóság cégtáblája a Bartók Udvar irodaház egyik épületénak bejáratánál a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem a rendszer az, ami korrupt, hanem az egyének” – mondta a Bloombergnek adott interjúban Bíró Ferenc, az uniós nyomásra tavaly év végén létrehozott korrupcióellenes szervek, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke. Nem értett egyet azzal, hogy egyenlőségjelet tegyünk a korrupció és a kormányzat közé. Azt is megkérdőjelezte, hogy a korrupció nagyobb probléma lenne Magyarországon, mint máshol, mondván, hogy ennek nagy része a nehezen számszerűsíthető érzékelésen alapul.

Hangsúlyozta, hogy az Integritás Hatóság célja nem a vádemelés (arra nincs is jogosítványa), hanem a gazdasági kultúra változásának elősegítése és a korrupció visszaszorítása. Hozzátette: a hivatala „nem működhet szigetként”, és más állami szervekkel együtt kell működnie ahhoz, hogy eredményeket érjen el. „Egy ilyen mértékű problémával nem lehet egyedül megküzdeni” – mondta.

Az Integritás Hatóság 2022. november 19-én kezdte meg működését, ám az első napokban ellenzéki politikusok hiába keresték, nem sikerült bejutniuk. A hatóságot autonóm államigazgatási szervként hozta létre a kormány, ennek felállítása volt az egyik feltétele annak, hogy az EU ne vonjon meg összesen 7,5 milliárd euró, vagyis 3000 milliárd forintnyi támogatást Magyarországtól az uniós kifizetéseket érintő rendszerszintű korrupció miatt.